Najnovší cloudový disk od Western Digitalu sa posunul v spôsobe používania ešte ďalej ako v predchádzajúcich generáciách. Je to NAS riešenie, ktoré však veľmi jednoducho pripojíte ku cloudu a máte tak dáta dostupné aj cez internet. Spôsob, akým sa disk používa je trochu iný. Stále je to sieťový disk, no nezaťažujete sa niečím ako IP adresy či zložité konfigurácie.

Totiž toto riešenie sa predáva s diskami a vy si vyberáte, ktorú diskovú kapacitu chcete. Na test sme mali riešenie s jedným diskom. Model s prívlastkom Duo má disky dva a ich kapacity môžete spojiť alebo ich zrkadliť, a tak mať vlastne zdvojenú zálohu dát. Na to, aby ste disk využili naplno, odporúčame nainštalovať nástroje na jeho správu.

V počítači to bude softvér WD Discovery. Ten bude zobrazovať aj ostatné WD externé disky, napríklad tie zo série My Passport. Pre smartfóny je dostupná aplikácia My Cloud Home a treba ju v prípade týchto nových diskov použiť. Klasická aplikácia My Cloud je určená pre staršie generácie diskov. Priamo do operačného systému, ktorý spravuje My Cloud disk sa dá nainštalovať služba Plex na sledovanie multimédií, nástroj na zálohovanie z cloudových diskov ako napríklad Dropbox, Google Drive a iných a tiež IFTTT.

Celkovo sa disky konfigurujú veľmi jednoducho a webové rozhranie systému je v slovenčine, rovnako tak aj mobilná aplikácia. Tá umožňuje automatické zálohovanie videí a fotografií vo vašom smartfóne. Využiť sa dá cez Wi-Fi, povoliť môžete aj prenášanie dát cez spojenie od operátora.

Na to, aby do disku mohol pristupovať ďalší používateľ, stačí len poslať pozvánku. Pokojne aj z mobilnej aplikácie. Disk sa po prvotnej konfigurácii automaticky zobrazí v systéme v časti Tento počítač zakaždým, keď je online. My Cloud je pre vás okamžite dostupný cez internet. Na prihlásenie do disku sa stačí prihlásiť do služby My Cloud. Ak teda máte disk doma, k súborom sa dostanete, aj keď budete v práci a naopak. Potrebujete len internet.

Nám sa tento disk páčil v tom, že jeho nastavenie je skutočne jednoduché a zvládne ho naozaj každý. Obsah sa dá pozerať aj cez webové rozhranie. Tam môžete vytvárať nové adresáre, premenovávať obsah, presúvať inde alebo vytvárať odkazy na zdieľanie vami vybraného obsahu.

Webové rozhranie sa veľmi podobá na klasické cloudové služby. Sú tu pekné náhľady na vaše multimédiá ako aj časť Aktivita. Tu sa podobne ako napríklad na Dropboxe dozviete, čo sa naposledy na disk nahralo. Fotografie a filmy môžete zobraziť samostatne alebo spolu a budú usporiadané chronologicky.

Do siete sa pripája cez gigabitový LAN port a vzadu je aj USB 3.0 port na prenášanie dát z externých zariadení. Zapína sa automaticky, vypnúť ho môžete pokojne aj na diaľku cez smartfón. Pekné riešenie, samozrejme, každý používateľ má prístup len k svojim dátam. Vhodné je tak napríklad pre celú rodinu aj ako ochrana súkromia dát alebo ochrana proti náhodnému vymazaniu dát ostatnými používateľmi disku. Disk je kompatibilný so zálohovaním vo Windows ako aj funkciou Apple Time Machine.

Hodnotenie
+ automatické napojenie na cloud – dostupný cez internet,
+ super jednoduché nastavenie,
+ podpora Plex,
+ zálohovanie
– žiadne podstatné

Cena: 249,99 EUR
Zapožičal: Western Digital

Verdikt

WD My Cloud Home 6 TB je vynikajú sieťový disk pre bežných používateľov. Netreba poznať žiadnu zložitú sieťarinu, stačí zapojiť do LAN siete a elektriky. Operačný systém je nadmieru jednoduchý, hoci musíme dodať, že nemá toľko možností ako pokročilé NAS zariadenia. Odporúčame do každej domácnosti, kúpiť sa dá aj menšia dátová verzia, ktorá bude lacnejšia.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu sieťových nástrojov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.