WD je známy po celom svete nielen so svojimi internými diskami, no práve tými externými.

Ich externé disky vždy patrili medzi najzaujímavejšie a najkompaktnejšie. Vo vnútri bol totiž upravený HDD, ktorý používal odlišné zapojenie. Ak ste ho rozobrali, nemali ste však tento disk ako použiť inde. Zjednodušene povedané, ostatní výrobcovia vkladali do šasi len bežný 2,5″ HDD.

Nová séria prináša po rokoch výrazne zmenený dizajn. Výrobca potreboval výrazne odlíšiť novú sériu diskov, a to sa mu aj podarilo. My sme testovali zatiaľ najvyšší model prenosného disku s kapacitou 4 TB. Ten je zároveň rozmerovo vyšší. Kým 1 TB kapacita má hrúbku 16,3 mm, kapacita s 2 TV a viac má výšku šasi disku 21,6 mm. Podobne to bolo aj pri starších sériách.

Vyhotovenie disku je z plastu a kombinuje na sebe hladký aj matný povrch. Toto šasi sa už na pohľad javí ako pevnejšie. Minuloročné série v plaste sa dali pomerne ľahko stlačiť a zvuky neveštili nič dobré. Konektor USB 3.0 je na prednej hrane s bielou LED diódou.

Disk má gumové podložky a vďaka tomu drží na stole naozaj stabilne. Nemáte šancu ho zhodiť zo stola tým, že ho omylom posuniete haldou papiera alebo notebookom. Pri behu vydáva disk silné vibrácie, no tie nebudete vďaka tlmeniu podložkami pociťovať.

Rýchlostné testy odpovedajú našim očakávaniam, špecialitou je nízka prístupová doba. To oceníte pri kopírovaní veľkého počtu malých súborov. Ideálne na zálohovanie. WD ako jediný výrobca na svete prináša komplexný servis na svoje disky.

Okrem utility na zálohovanie tu máte aj možnosť šifrovania disku a jeho automatické odomykanie na vami určených počítačoch. Zálohovací program sa dá veľmi dobre použiť, zálohuje aj dáta z cloudovej služby Dropbox.

Hodnotenie

+ pevná konštrukcia, nekĺzavý, krátka prístupová doba, zálohovací a šifrovací program
– žiadne

Cena: 179,99 EUR
Zapožičal: Western Digital

Technické parametre:

Externý diskWD My Passport 2016
Kapacita4 TB
RozhranieUSB 3.0
Typ diskuotáčkový, 5400 ot. / min.
Cacheneuvedené
Materiálplast
Šifrovanie HDD256-bitové HW AES
Výbava navyšeWD Backup, Security
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]110 × 82 × 22 / 246
Benchmarky Výsledky
Priemerná rýchlosť čítania [MB/s]118,4
Priemerná rýchlosť zápisu [MB/s]110,1
Priemerná doba odozvy [ms]0,597

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

8.7 Šifrovaný externý disk

WD My Passport 2016 je absolútna novinka na našom trhu. Disk zmenil dizajn a výrobca posilnil jeho odolnosť v plastovom tele. Na výber je niekoľko farebných variantov aj rôznych kapacít. Disk má prepracovaný zálohovací softvér a najmä šifrovanie. Vhodný je teda na zálohovanie citlivých dát.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Rýchlosť 8
  • Doplnková výbava 10

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.