Externý disk pripojiteľný k počítaču je už bežná vec.

Western Digital povýšil takýto disk na ďalšiu úroveň a umožnil ho využívať nezávisle na USB 3.0 pripojení. Vďaka Wi-Fi AC sa dá k disku pripojiť aj cez mobilnú aplikáciu My Cloud alebo protokol FTP. WD My Passport Wireless Pro prichádza v plnej výbave s vlastným akumulátorom, ktorý umožní jeho napájanie po dobu 10 hodín. Slúži zároveň ako powerbanka s integrovanou kapacitou 6400 mAh.

Do druhého USB portu môžete pripojiť flash disk alebo ďalší pevný disk a na tele sa nachádza aj slot na karty Secure Digital. Disk má tlačidlo, ktorým začnete kopírovanie z pripojeného zariadenia do USB portu. Tento hostiteľský USB port je typu 2.0.

V praxi to znamená pomalšie dátové prenosy, no v reálnych situáciách to nebude prekážkou. Najmä ak pripočítame, že takto môžete prepojiť pevný disk priamo s fotoaparátom a prenášať veci aj bez použitia počítača.

Disk už používa nový operačný systém My Cloud OS 3.0, ktorý podporuje streamovanie cez službu Plex. Disk zároveň slúži ako prostredník do internetu. Počítač si pripojíte k disku a na ňom nastavíte vašu klasickú sieť. Medzi PC a diskom môžete používať 5 GHz Wi-Fi sieť (rovnako aj 2,4 GHz) a od disku takisto.

Ak nemáte na routeri nastavenú Wi-Fi AC sieť, použije sa nižší štandard. Výhodou je, že konektivita medzi PC a diskom bude na vyššom štandarde. Na prenášanie veľkého objemu dát je vhodné pripojiť disk k USB 3.0 portu. Nevýhodou je, že nepodporuje šifrovanie cez službu WD Security. Pri odcudzení sú teda dáta na disku nechránené.

Prístup k nastaveniam disku sa dá ochrániť heslom. K dátam sa teda dá pristupovať aj bez hesla, no nebudú sa dať meniť nastavenia Wi-Fi siete. To je dôležité, aby sa na disk nemohol pripojiť napríklad váš sused a sťahovať si dáta. Disk podporuje aj šetriaci režim a vtedy prenáša dáta len cez 2,4 GHz sieť.

Hodnotenie

+ pevné vyhotovenie, slúži ako powerbanka, podpora 5 GHz Wi-Fi, kapacita, vhodný pre fotografov
– vyššia cena

Cena: 239 EUR
Zapožičal: Western Digital

Technické parametre:

Externý diskWD My Passport Wireless Pro
Kapacita2 TB
RozhranieUSB 3.0 / Wi-Fi AC
Typ diskuotáčkový, 5200 ot. / min.
Cache8 MB
Materiálplast
Šifrovanie HDDnie
Výbava navyšeWD Backup
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]126 × 126 × 24 / 450
Benchmarky Výsledky
Priemerná rýchlosť čítania [MB/s]116,1
Priemerná rýchlosť zápisu [MB/s]115,9
Priemerná doba odozvy [ms]18,9

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

WD My Passport 2016: Externý disk s prepracovaným zálohovacím softvérom a šifrovaním

8.0 Bezdrôtový externý disk

WD My Passport Wireless Pro je primárne určený do domácnosti. Iste, dá sa prenášať a využívať ako disk nezávislý na počítači. Podporuje Wi-Fi aj USB 3.0 pripojenie a zároveň poslúži ako powerbanka. Nevýhodou je, že tu Western Digital neponúka šifrovanie ako na iných sériách svojich diskov. Ideálny je na multimediálne dáta, na disk sa ľahko pripojíte z mobilu a filmy tak môžete prenášať aj bez fyzického pripojenia.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Rýchlosť 8
  • Doplnková výbava 8

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.