Ďalšia z radu koronových virtuálnych tlačoviek sa uskutočnila z kuchyne produktového manažéra firmy Western Digital v Londýne. Cieľom predstavenia bolo ukázať nové typy úložných médií a predstaviť zjednodušené farebné označovanie jednotlivých produktových rád.

Prvý disk od IBM s kapacitou 5 MB a vedľa 20 TB od WesternDigital

Prvý disk od IBM s kapacitou 5 MB a vedľa 20 TB od WesternDigital

Začali sme pekne od podlahy historickým prehľadom a dnes vieme, že prvý disk predstavila spoločnosť IBM ešte v roku 1950. Mal kapacitu 5 MB (megabajtov) a začal sa predávať v roku 1956. Bol obrovský, v podstate kus nábytku. Dnešné rotačné disky 3,5 palcové disky dosahujú rekordnú kapacitu 20 TB a v ich vnútri je inertný plyn hélium.

Vývoj SSD od 20 MB v 1991 po 15 TB v 2020

Vývoj SSD od 20 MB v 1991 po 15 TB v 2020

Budúcnosť však patrí polovodičovým diskom SSD, ktoré nemajú žiadne mechanické časti. Predstaviteľ firmy WD hovoril o akvizícii značky SanDisk ako veľmi úspešnej. Mimochodom, SanDisk sa pôvodne volal SunDisk, ale toto označenie nebolo vhodné, kvôli porovnaniu jeho teploty so Slnkom. SunDisk predstavil prvý SSD disk ešte v roku 1991 mal kapacitu 20 MB (áno megabajtov). Dnes sa využívajú SSD disk s extra rýchlym rozhraním NVMe a so 112 vrstvovými 3D NAND pamäťami dosiahol WD kapacitu až 15,36 TB.

Líder v oblasti NAND pamätí je Japonsko

Líder v oblasti NAND pamätí je Japonsko

WD aktuálne pokrýva všetky segmenty pamäťových médií, vyrába pamäťové karty, HDD a SSD a to od nenáročného domáceho použitia až po podnikové pamäťové médiá so super spoľahlivosťou.

Prehľad produktov od WD

Prehľad produktov od WD

Aby sa v tom dalo dobre vyznať, WD vymyslel farebné označovania produktov. Na prvý pohľad tak vidíte, kam je dané pamäťové médium zamerané. Nie, že by sa nemohlo použiť aj na iný účel, ale primárne zameranie je to, na ktoré ho plánoval výrobca.

Farebné označovanie produktových rád WD

Farebné označovanie produktových rád WD

Pre najnižší rad je vyčlenená príjemná zelená farba, nad tým je modrá farba pre výkonnejšie domáce a kancelárske počítačové zostavy. Čierna farba je určená do herného segmentu a červená je pre špecializované disky do sieťových úložísk NAS. Novinkou je fialová farba pre produktový rad pamäťových médií pre bezpečnostné kamerové systémy s nepretržitou prevádzkou, teda neustálym prepisovaním dát a vysokou spoľahlivosťou. Najvzácnejšia, teda zlatá farba je rezervovaná pre  firemné úložiská a servery a najvyššou garantovanou spoľahlivosťou.

Výhody rozhrania NVMe voči SATA

Výhody rozhrania NVMe voči SATA

Pri najnižšom rade so zelenou farbou existuje len SSD disk s veľkosťou 2,5 palca a disk formátu M2 s kapacitou 120 GB a 2 TB.

Produktový rad WD Green

Produktový rad WD Green

Najširšia modrá produktová línia obsahuje HDD vo formáte 3,5 palca a s kapacitou od 500 GB po 6 TB. Ďalej sú tu 2,5-palcové disky a to mechanické s 5400 ot/min v rozsahu od 320 po 2 TB a tiež polovodičové SSD a to ako 2,5-palcové disky alebo ako M2 disky s kapacitami od 500 GB po 4 TB. Ako novinkou predstavil WD M2 SSD disk SN550 s rozhraním NVMe a kapacitou do 1 TB.

Produktová rada WD Blue

Produktový rad WD Blue

Čierny produktový rad WD Black pre hráčov obsahuje 3,5-palcový pevný disk so 72000 ot/min a kapacitou od 500 GB po 6 TB. Ďalej sú tu 7200 otáčkové 2,5-palcové disky s kapacitou od 250 TB po 1 TB a extra výkonné M2 NVMe SSD s kapacitou od 500 GB do 2 TB.

Produktová rada WD Black

Produktový rad WD Black

V červenom rade WD Red sa v ponuke nachádza 3,5-palcový mechanický disk 5400 ot/min s kapacitou od 8 do 14 TB a ako WD Red Pro sa ponúka aj vo verzii so 7200 ot/min. Ďalej je to 2,5-palcový disk s 5400 ot/min s kapacitou 1TB.

Produktová rada WD Red

Produktový rad WD Red

Ako pamäť  Cash do NAS úložísk predstavil WD SSD disky vo formáte 2,5-palca alebo M2 a s kapacitami od 500 GB do 4 TB.

Pamäť Cache pre NAS servery

Pamäť Cache pre NAS servery

Fialová produková línia pre bezpečnostné kamery WD Purple obsahuje 3,5-palcové HDD s 5400 alebo 7200 ot/min a kapacitou od 1 do 14 TB. Práve do kamier ponúka WD aj micro SD karty s kapacitami od 32 do 512 GB.

Produktový rad WD Purple

Produktový rad WD Purple

Pre to najnáročnejšie použitie je v produktovom rade WD Gold 3,5-palcový HDD so 7200 ot/min a kapacitou od 1 do 14 TB ako aj U2 NVMe SSD s kapacitou od 960 GB po 7,68 TB.

Produktový rad WD Gold

Produktový rad WD Gold

V rámci diskusie sme sa pýtali aj na dostupnosť týchto nových diskov na slovenskom trhu. Podľa predstaviteľa WD sú všetky novinky na našom trhu alebo budú do konca tohto mesiace.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.