Ondrej Macko na akcii Westech Dealers Day 2016 poukázal na trendy v oblasti IT. Kedy nahradia našu prácu ďalšie stroje a zariadenia?

Aktuálne, z pohľadu historického vývoja, hovoríme o dosiahnutí štvrtej etapy priemyselnej revolúcie.

20160318_110836

Vývoj a nástup nových zariadení, strojov ale aj gadgetov nie je len o ich funkciách. Je to aj o tom, kedy vlastne zaniknú niektoré dnes známe profesie. Nie je to súčasťou len 4. etapy rozvoja priemyslu. Táto zmena bola počas všetkých období rozvoja. Nové zamestnania a typy práce vznikali a tiež zanikali.

Ohrozené povolania

Ohrozené sú najmä klasické činnosti sprevádzané ako kúpa letenky, dovolenky, klasickí robotníci, učitelia na vyšších stupňoch, upratovačky ale aj osobný šofér.

Iste, nič sa neudeje zo dňa na deň a jednotlivé profesie nemusia zaniknúť úplne. No potreba pracovníkov v ohrozených odvetviac nástupom inteligentných zariadení bude ubúdať.

Dobrým príkladom je objednávanie leteniek alebo výber dovolenky. Dnes už v zásade nepotrebujete chodiť do cestovnej kancelárie a baviť sa s pracovníkom nad papierovým katalógom, kam by ste chceli ísť. Všetko zvládnete cez internet vrátane pozretia si fotiek, videa a získanie ostatných informácií.

om_vizie2_nowat

Kedy ste naposledy kupovali letenku „pri okienku“? Pravdepodobne nikdy, nieto ešte, kedy naposledy.

Otázkou bude, ako to dopadne s kinami, ktoré neskoro reagovali na nastupujúci trend digitálnych technológií do domácnosti. Pri cenách dnešných domácich kín čoskoro nebude argumentom ani obrovské plátno v kine.

20160318_110101

Zmeny sa dejú aj v systéme objednávania tovaru a kupovania. Nielen elektronika ale aj čerstvé potraviny sa dnes už vyberajú cez internet. Aktuálne ak je veľmi ťažké zohnať nejaký diel súčiastky, bežne sa totiž zahodí celý výrobok. Situáciu zachraňujú služby ako AliExpress, ktoré predajú takmer nemožné. Chcete ozubené koliesko? Bežne ste bez šance, no z podobne zameraných obchodov kúpite tradičné aj menej tradičné komponenty. V IT svete túto situáciu asi poznáte na situácii chýbajúcich káblov a redukcií.

Povolania, ktoré nie sú ohrozené

Nástupom digitálnych technológií, ktoré manuálne a opakujúce sa činnosti robia za nás, je trend v hľadaní kreatívnych povolaní. Ohrození teda nie sú právnici, sudcovia, biznismeni, vývojári, lekári vychovávatelia a učitelia na základných stupňoch. Gadgety ako napríklad inteligentné hodinky a rôzne inteligentné merače na telo v rámci obliekateľnej elektroniky budú mať dopad na výkon niektorých povolaní. Nebudete potrebovať merať tlak ani tep, keď to zvládne vaše zariadenie. Dokonca aj s možnosťou odosielania priamo svojmu lekárovi. Lekár ako taký síce nezanikne, no počet reálnych úkonov, ktoré bude musieť vykonávať, sa rapídne zníži. Prípadne bude riešiť komplexnejšie úlohy.

Elektronika na vzostupe

Jedným z hlavných ťahákov dnešnej doby je virtuálna realita. Naplno sa to ukázalo na výstave Mobile World Congress v Barcelone. Podľa Ondreja Macka, kto nemá dnes v ponuke okuliare na virtuálnu realitu alebo 360° kameru, doslova „nie je v obraze“. Niektoré firmy, ako napríklad Samsung rozbehli tento trend a prinášajú riešenie, nielen na pozeranie obsahu teda okuliare Gear VR a vybrané typy telefónov Samsung GALAXY ale má aj kameru. Teda zariadenie, ktorým vy sami vytvárate obraz vhodný pre zobrazenie vo virtuálnej realite.

20160318_110110

Facebook spolupracuje so Samsungom a výrazne tlačí využitie virtuálne reality vo videách. Vy sami si počas prehrávania videa budete môcť vyberať, na čo sa budete chcieť pozerať.

Robotické vysávače sú ďalším segmentom. Upratovačky až tak ohrozené nie sú, no prvá vlna zariadení urobí hlavnú činnosť za ne, je už na vás, či na ustlanie postele a utretie prachu potrebujete upratovačku, alebo si poradíte sami.

Podobne je to s nástupom špecializovaných zariadení na zvuk, inteligentných chladničiek, áut, skrátka internetu vecí ako takého.

om_vizie_nowat

A kartami poriadne zamiešajú aj 3D tlačiarne. Tie budú vhodné na vytváranie špecializovaných súčiastok, orgánom v medicínckom sektore ale aj len tak, v domácnosti. Doba trvania nehrá až tak úlohu, na špecializovanú vec si počkáte. Večer dáte vyrobiť a ráno máte napríklad nový rám na okuliare.

om_vizie3_nowat

Zdroj – snímky: Ondrej Macko

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.