Modrý obdĺžnik dole a červený vpravo a následne zas červený vľavo a modrý hore. A keď už si myslíte, že vás nič neprekvapí, náhle je červený dole a modrý v strede!

Najpopulárnejšia internetová stránka na svete, ktorou je už dlhodobo Zombo.com, na ktorej môžete robiť prakticky čokoľvek, má dnes už vážneho konkurenta. Je ním aktívny YouTuber s prezývkou Torso.

Nové video nahrá pre svojich fanúšikov zhruba každých 5 minút, avšak občas sa dočkáte aj troch či štyroch nových videí za minútu. S kadenciou zhruba 300 uploadovaných videí denne tak ide zrejme o vôbec najaktívnejšieho YouTubera v histórii.

Torso na YouTube pôsobí od marca roku 2013 a odhadom do dnešného dňa nahral viac ako 300 000 videí.

O ich kvalite pritom niet pochýb. Kanál má už viac ako 90 000 odberateľov. V komentároch sa síce občas objavujú ohlasy, že v minulosti bola Torsova tvorba lepšia, avšak ide zrejme len o nostalgikov, ktorí nedoceňujú progres umelca. Kanál naberá na popularite neustále a pravidelne sa o ňom píše aj v technologických médiách.

Väčšina videí má dĺžku 9 až 11 sekúnd, avšak zriedkavejšie sa objavia aj 1, 5 a v najlepšom prípade 25 minútové diela. Boj červeného obdĺžnika s modrým doposiaľ vždy skončil víťazstvom červeného (ktorý občas svojho konkurenta celkom prekryje), pričom celý súboj je doplnený o dych berúci zvukový doprovod. V útrobách videa je vždy nápis aqua.flv doplnený o číslo, čo je názov miesta, kde sa súboj odohráva.

Jednou z najpopulárnejších epizód je tmpRkRL8, v ktorej sa objavila jedna populárna celebrita z oblasti pop music.

Ako to bude v budúcom roku? Bude červený obdĺžnik naďalej dominantný, alebo nás Torso prekvapí nečakaným zvratom? Nová kapitola tohto napínavého príbehu sa začne už zajtra.

Ak hľadáte skutočnú odpoveď na to, čo tento kanál vlastne je zač a prečo uploaduje sériu rôznych modrých a červených obdĺžnikov každých pár minút, odpoveď je pomerne jednoduchá. Videá nahráva automatický mechanizmus, respektíve bot patriaci samotnému Googlu. Jeho úlohou je testovať neustálu správnu funkčnosť komprimačného mechanizmu, teda použitých video a audio kodekov YouTube, pričom nahratý súbor ktorý prešiel kompresiou porovnáva s originálom.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.