Pravda ale je, že toto je komplexný nástroj na tvorbu webových stránok.

Predtým, ako ho vyskúšate si položíte otázku, či ho vôbec potrebujete. Webhostingové služby ponúkajú nástroje na to, aby ste si na nich spustili vlastný redakčný systém, iné firmy poskytujú grafický návrh stránky alebo hotové šablóny. Tak k čomu je WebSite X5 Pro?

Možnosti v skratke

  • Neobmedzený počet projektov
  • 100 alebo viac ako 150 šablón súčasťou licencie
  • Úplné prispôsobenie všetkého, čo v šablóne máte
  • Hostingová služba
  • Podpora databáz
  • Drag&Drop metóda pri navrhovaní stránky
  • Množstvo efektov na webe
  • Podpora webu pre viacero jazykov
  • Prepracovaná tvorba menu
  • SEO optimalizácia
  • Správa fontov a mnoho ďalších funkcií

Je to nástroj pre tých, ktorí chcú mať svoj web u seba, manažovať si ho a nenapísať ani jediný riadok kódu. Keď budete potrebovať, kódy ľahko vložíte, no toto je tvorba www stránky, obchodu alebo internej stránky firmy ako zo skladačky. Program nie je novinkou a toto je ďalšia verzia obsahujúca podporu na vytvorenie vlastného blogu e-shopu, manažovanie nákupného košíka, vytvorenia sekcie len pre členov atď. Skrátka možnosti máte neobmedzené.

Čo všetko vytvoríte?

  • Jednoduché aj maximálne komplexné webové stránky
  • Kompletné e-shopy sledujúce stav tovarov
  • Stránky navrhnuté ako blogy
  • Fotogalérie vašej tvorby
  • Stránky s možnosťou uzamknutia obsahu pre členov

Výhodou oproti iným riešeniam, ktoré sú často on-line, je počiatočná jednoduchosť. Nemusíte z veľkého nástroja odstraňovať možnosti, aby ste sa dopravovali k jednoduchej stránke. Typicky sa toto týka najmä redakčných systémov. WebSite X5 ponúka od samého začiatku jednoduchý návrh. Stránka je vlastne hotová hneď na začiatku a len meníte a pridávate, čo potrebujete. Samozrejme, šablóna so vzorovými dátami nebude to pravé a texty, prípadne si zmeníte podľa seba.

Ako sa tvorí nová stránka?

Základ každej stránky je šablóna. Tu sú plne modifikovateľné a celá stránka je postavená z blokov. Kúpou programu máte k dispozícii k množstvu šablón, ktoré môžete kompletne prerobiť podľa seba, fonty obrázky, štýly atď. Všetko je na vás. Rovnako aj preusporiadanie prvkov na stránke. Základom je ale, aby ste mali stránku čím skôr hotovú a to si program do bodky splnil.

Všetko je robené hierarchicky a vývojárom sa podarilo skĺbiť množstvo funkcií tak, aby ste sa v nich ešte vyznali. Na úvod si vyplníte základné informácie o stránke ako rôzne značky, ikonu, ktorá sa má zobrazovať v prehliadači, použitý jazyk atď. Bežne by ste to museli zapisovať do kódu, tu to WebSite X5 zapíše automaticky za vás. Web môže obsahovať aj uvítaciu stránku, napríklad pre výber jazyka, prípade reklamné okno, ktorého platnosť sa dá nastaviť. Ideálne na prebiehajúce akcie alebo oznámenia.

Ďalej nastavujete šablóny na správanie pre responzívny obsah. Vidíte, ako bude stránka vyzerať na veľkom monitore alebo na mobile či tablete. V rámci šablóny definujete tlačidlá, prechody myšou cez ne, farebnosť, skrátka úplne všetko, čo by ste si mysleli, že chcete zmeniť, tu máte. Dokonca sa dá na stránke umiestniť tzv. lepkavá lišta. Už ste to možno videli a pri rolovaní stránky sa hýbe stále s vami, aby ste ju vždy videli.

Ako sa vyznať na webe?

Mapa webových stránok vám zobrazí všetky stránky tak, ako ich máte štruktúrované hierarchicky. Tu ešte len začína tá detailná správa stránok. To, čomu sme sa venovali doteraz, bolo skôr organizačné. Ešte sme ale nezačali upravovať konkrétne stránky.

Mapa webových stránok vás dvojklikom na konkrétnu z nich zavedie priamo na stránku. Uvidíte ju rozloženú v blokoch či skôr ako tabuľku, aby ste mali vizuálnu predstavu, kde sa konkrétna informácia bude nachádzať. Informácia tu znamená napríklad obrázok, kúsok textu, skript alebo anketu či iný prvok. Obrázok nižšie vám dá názorný príklad.

Každý prvok vložený na stránku sa dá upravovať priamo v programe. Teda, keď si vytvoríte blogovú stránku, môžete ju písať priamo tu, hoci tiež môžete text skopírovať do okna blogovej stránky z inej aplikácie. Takisto sa tu dajú robiť pomerne zložité úpravy obrázkov a aj celé galérie vo veľmi jednoduchej forme.

Zabrániť kopírovaniu, pridať rôzne vodoznaky a efekty. A teraz už viete, že vkladanie tabuliek znamená, že tabuľku môžete upravovať priamo tu. Vkladanie obrázkov je tu napojené na fotobanky on-line, komerčné ako aj zadarmo v rámci Pixabay.

Export

Dá sa smelo tvrdiť, že všetko, čo budete so stránkou urobiť, môžete priamo cez WebSite X5 čo do úpravy prvkov na webe. Nech už ide o kontaktný formulár, katalóg produktov vnorené audio alebo video prípadne animácia HTML5.

Stránka sa dá exportovať priamo na FTP server alebo ju môžete mať na disku a na web ju nahráte inou formou.

Môžete ale aj priamo. Tento nástroj vám dáva možnosť akékoľvek úpravy nahrať priamo on-line. Pracuje sa v ňom ako s projektami. Môžete pracovať na viacerých stránkach a medzi uloženými projektami sa prepínať.

Verdikt

WebSite X5 2022 je vskutku komplexný nástroj. Je tak navrhnutý, aby s ním vedel pracovať každý a navyše je v slovenskej lokalizácii. Vytvorenie vlastného webu pochopí úplne každý. Nejde len o nejaký softvér na základné weby. Chceli ste e-shop a nechcete kupovať iné riešenie? Tu si spravíte vlastný obchod a cez aplikáciu ho môžete aj celý manažovať vrátane pridávaniu tovaru.

Cena: WebSite X5 Evo – 89,95 eur; WebSite X5 Pro – 199,95 eur

Link: https://www.websitex5.com/en/

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.