Počas konferencie WEIT 2024 sme sa zúčastnili aj panelovej diskusie, v rámci ktorej sme sa dozvedeli, ako je to s vyvážením pracovného a osobného života v praxi.

Spoločnosť WESTech už tradične usporiadala konferenciu WEIT, ktorá sa konala vo štvrtok, 12. septembra 2024. Táto konferencia sa niesla najmä v duchu nových technológií, ktorých bolo odprezentovaných množstvo. Pozrieť sme sa tak mohli na telefóny spoločnosti Samsung, ako je nový Galaxy Z Fold6 či Z Flip6, tak aj na nedávno predstavený TCL 50 Pro NXTPAPER, OPPO Reno12 Pro 5G či telefóny značky ZTE, ktoré sú aj na Slovensku. Okrem telefónov sme ale navštívili aj stánky s technológiami ako napríklad domáce kamery spoločnosti TP-Link či počítače Dell, HP alebo Lenovo.

Spoločností na tejto akcii však bolo oveľa viac. WEIT 2024 bola akcia takmer na celý deň, stále sa tam dalo čo robiť. Konferenciu však zakončila panelová diskusia na tému „work-life balance“, kde sme sa dozvedeli, ako si udržiavať rovnováhu medzi pracovným a osobným životom, resp. ako do toho prispievajú spoločnosti WESTech a Dell Technologies.

Panelovej diskusie sa zúčastnil CEO spoločnosti WESTech, Matej Sršeň, psychológ, rečník, spisovateľ a happytarián Aleš Bednařík a generálny riaditeľ spoločnosti Dell Technologies Slovensko, Martin Maštalír. Všetci traja sa zhodli, že work-life balance je dôležitá téma, o ktorej by sa malo hovoriť. Podstatný je pritom prístup zamestnávateľa, ktorý môže do tejto rovnováhy prispieť rôznymi benefitmi ako napríklad možnosťou home office či možnosťou odísť počas práce aspoň na jednu hodinu a hýbať sa.

WEIT 2024Zdroj: TOUCHIT
WEIT 2024

Psychológ Aleš Bednařík sa vyjadril aj k problematike osamelosti, ktorú so sebou môže prinášať práca z domu. Nie vždy to však tak je, avšak osobný kontakt je dôležitý a podľa neho sa vyššia produktivita práce dá dosiahnuť tým, že budeme počas práce komunikovať s kolegami a nie sa uzatvárať vo vlastnom svete so slúchadlami. Uviedol aj to, že k šťastiu treba 3 P, teda pohyb, priateľov a prírodu. A toto všetko môžeme dosahovať aj pri plnom pracovnom nasadení.

Matej Sršeň zo spoločnosti WESTech zasa uviedol, ako je to v ich spoločnosti a že rovnováha medzi pracovným a osobným životom je pre nich témou posledných rokov. Vo WESTechu sa pritom pozerajú na výsledok práce a nie na to, koľko času trávi zamestnanec v práci, dávajú voľnosť manažérom a organizujú pre zamestnancov rôzne aktivity, ako je napríklad darovanie krvi, vysádzanie stromov a zamestnanci majú tiež možnosť zbierať spálené kalórie a následne ich darovať na dobrú vec. Pretože pocit z vykonaného dobra je pre nich dôležitý na to, aby sa zamestnanci cítili dobre.

Martin Maštalír z Dell Technologies Slovensko porozprával zasa o tom, že práca z domu je u nich v spoločnosti možná, avšak má pravidlá spojené s frekvenciou takejto práce. Zaujímavým tvrdením bolo ale aj to, že produktivita práce sa nemení na základe toho, či sme v kancelárii alebo doma, každému sa pracuje lepšie inak. Ťažko sa však prenáša firemná kultúra na zamestnancov, ktorí pracujú od začiatku len z domu.

WEIT 2024Zdroj: TOUCHIT
WEIT 2024

Počas panelovej diskusie odzneli aj ďalšie informácie, napríklad, že partnerské vzťahy a kariéra sú pre mladých do 30 rokov rovnocenné na rebríčku hodnôt, mierne však víťazí práca. Pre osobné dobro je dôležitý aj dobrý spánok, ktorý by sme si taktiež mali dopriať.

Konferencia WESTech WEIT 2024 bola plná zaujímavých informácií nielen v rámci panelovej diskusie a sme radi, že sme sa jej ako mediálni partneri mohli zúčastniť.

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.