Verejné alebo súkromné cloudy? Pozrite sa aké argumenty pre jedno či druhé použil výrobca Western Digital a čo si o tom myslíme my.
Oplatí sa využiť verejnú cloudovú službu alebo domáce cloudové úložisko? Otázka bezpečnosti a priorít, no treba sa pozerať aj na výhody oboch riešení.

Vedeli ste, že?

Facebook ukladá 4 kópie vašich fotografií v 4 rôznych rozlíšeniach. S trochou irónie je to dobrá záloha. Vaše fotky máte niekde po svete v celkove 16 kusov na fotografiu.

Kedy mať svoj cloud?

Mať osobný dátový cloud je riešenie pre používateľov, ktorí požadujú nielen spravovanie svojich dát tzv. pod vlastnou strechou. Je to riešenie, ktoré poskytne najmä neporovnateľnú rýchlosť pri porovnaní s komerčnými službami ako Dropbox alebo napríklad Google Drive. Vaša rýchlosť nebude závisieť od rýchlosti vášho internetového pripojenia ale od rýchlosti domácej siete. Ak máte gigabitový router / switch a gigabitové porty na notebooku alebo PC, čo zrejme máte, získate vysokú prenosovú rýchlosť. Spravidla viac ako 80 MB/s. Čiže dáta budete po domácej sieti prenášať rýchlejšie ako pri zálohovaní dát na USB 2.0 disk a približne rovnako rýchlo ako pri rozhraní USB 3.0.

wd_backup_stat_nowat

Kapacita

To bolo zohľadnenie rýchlosti, no treba sa pozerať aj na kapacitu. V minulosti sa objavili prvé lastovičky v podobe neobmedzenej kapacity na verejnom cloude. Ako je podľa súčasnej situácie vidno, neobmedzené nie je nič a už vôbec nie pre každého. Poskytovateľ služby počíta s tým, že poskytne neobmedzený priestor, no používatelia rapídne nezvýšia svoje nároky na diskové polia poskytovateľa. Áno, niektorí začnú ukladať viac dát, no nepresiahnu „bežné“ limity. Tie bývajú interne definované poskytovateľom a používatelia reálne netušia, aké to sú. Aj preto sa môže stať, že po uložení niekoľkých TB dát pri veľkom počte používateľov, bude musieť poskytovateľ službu upraviť. Nie je to z našej strany výčitka, skôr konštatovanie.

WD_praha_(1)

Lukáš Paskovský, channel marketing manager Western Digital, Eastern Europe

Používatelia, ktorí potrebujú veľké dátové pole, majú možnosť využiť vlastné riešenia. Ideálne je WD My Cloud, ktorý je aktuálne dostupný v 6 TB diskovej kapacite. Výhodou tohto riešenia je, že neplatíte mesačné poplatky. Za zariadenie zaplatíte raz a potom ho používate. Nie je tu platba len na ročne predplatné. Navyše toto sa vám vráti okamžite pri porovnaní ceny predplatného a NAS zariadenia pri rovnakej diskovej kapacite.

Bezpečnosť

Nezaškodí trocha úprimnosti – a to na poli bezpečnosti dát. Vaše dáta na cloude sú terčom hackerov. Je to podobné ako s heslom. Silné heslo je síce fajn vec, pokým sa hackeri nenabúrajú do celej databázy. Dáta miliónov používateľov na celom svete sú lákavým zdrojom informácií zločineckých organizácií. Riešenie domáceho cloudu tak z pohľadu intenzity útokov na profi poskytovateľov vyzerá ako bezpečnejšie. No tiež je pravda, že svoj domáci cloud nedokážete chrániť tak dobre, ak riešenia komerčných poskytovateľov dátového priestoru. Tvrdenie zástupcov českej pobočky Western Digital o lepšom zabezpečení dát v prospech domáceho cloudu tak nie je úplne jednoznačné. Navyše ak sa bavíme o tom, že disk zaregistrujete cez službu výrobcu tak, aby ste k nemu mohli pristupovať aj mimo vašej lokálnej siete. No stále v princípe neodovzdávate dáta do cloudového centra, kde sa s veľkou určitosťou duplikujú do iných centier s odlišnou geografickou lokalitou.

wdfMyCloud_G2_nowat

Zadná strana WD My Cloud

Počítajte s tým, že šifrované dáta sú pri ich prenášaní. Poskytovateľ cloudu ich vie odšifrovať a poskytnúť vládnym organizáciám.

WD_praha_(2)

Služby integrované v systéme My Cloud OS 3

Fotografka Markéta Navrátilová

Je česká športová fotografka, ktorá sa venuje foteniu Tour de France. Zároveň je to jediná žena, ktorá má možnosť fotografovať cyklistov priamo z motorky. Keďže fotí veľa, zaujímavé sú údaje o počte fotiek. Používa dva fotoaparáty a s každým spraví 1000 a 1500 fotiek. Z toho len 50 ide do agentúry na ďalšie využitie, najčastejšie mediálne. Ostatné fotky sa nevymazávajú, no ukladajú sa na diskové pole. Zaujímavý pohľad na profi fotografku, hoci chápeme, že nie každý nafotí denne taký objem dát. Ako vidno kapacity aj tých najväčších diskov sa dajú zaplniť.

Vedeli ste, že?

Externé disky sú lepšie balené pre účely transportu, ako klasické interné? Interný disk je totiž nielen v škatuli ale je navyše ešte aj v šasi, ktoré z neho spraví sieťový disk.

Výhody My Cloud

WD_praha_(3)

Série diskov MY Cloud

Máte všetky dáta dostupné aj fyzicky priamo u vás doma. Aj tieto dáta sa dajú zálohovať a to pripojením externého USB 3.0 disku. Ak máte riešenie s názvom WD Cloud Mirror s dvomi diskami, sú od výroby nastavené tak, aby sa ich obsah zrkadlil. Môžete však nastaviť aj RAID pole na spojenie dátovej kapacity vložených diskov. Podľa slov zástupcov firmy Western Digital je vhodnejšia verzia s dvomi diskami. Ak si však vystačíte s jednodiskovou verziou, je vhodné občas dáta zálohovať na externý disk.

wdfMyCloud_Mirror_G23_nowat

Dvojdiskový WD My Cloud Mirror

My Cloud OS 3 je novinka a veľká aktualizácia operačného systému, ktorý je v diskoch My Cloud. Budú ju mať všetky aktuálne predávané disky. Takisto aj staršie modely. Upgrade trval približne päť minút a sami sme si potvrdili dostupnosť tohto systému aj pre staršie My Cloud zariadenie. Výnimkou je len riešenie Live, ktoré nebude nový OS podporovať a je to vlastne predchodca série My Cloud. Firma tak pripravila špičkové riešenie spravovateľné cez webový prehliadač. Tu nastavíte všetky potrebné parametre prístupu na disk a iné vlastnosti.

wdfMyCloud_Mirror_G2_nowat

Dvojdiskový WD My Cloud Mirror

Systém integruje synchronizačnú službu WD Sync, ktorú môžete napojiť napríklad na Dropbox. Označíte priečinok ako synchronizačný a potom sa bude obsah prenášať v definovaných smeroch Netreba vytvárať žiadne nové priečinky a dáta do nich kopírovať.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.