Dôvodom sú zastarané systémy a nejde len o Android.

Ukončovanie podpory starých zariadení je bežný životný cyklus kooperácie aplikácií a hardvéru. Teraz prišlo na rad revidovanie platforiem Android, iOS KaiOS. Téma, ktorej sa venoval web PhoneArena, sa môže javiť ako kritická. Ukončenie podpory sa ale týka v prípade Androidu systému Ice Cream Sandwich, teda ide o Android 4. Ak máte novší Android, napríklad 4.1, aplikácia vám stále bude fungovať. Zmena sa premietne už 1. novembra 2021.

Podobne to je ale aj vo svete iOS. Končí sa podpora systému verzie 9. Prenesené na vybrané zariadenia by ste museli mať iPhone 4S. Môžu byť používatelia, ktorí majú takto staré telefóny, no desať rokov starý kus bude zrejme ako relikvia, než niečo, čo by ste používali. Nakoniec aj KaiOS, ktorý nájdete napríklad v Nokiach, bude mať podobný osud ako staré systémy a WhatsApp na nich nepôjde. Ak máte verziu 2.5.1 a vyššiu, aplikácia bude stále fungovať.

Dôvod ukončenia podpory je podobný, ako na počítačoch. Aplikácia potrebuje pre svoj beh vybrané funkcie. Sú viazané na to, čo im dokáže poskytnúť systém. Starý systém nemá podporu niektorých funkcií a keď ide o vlastnosti v jadre programu, je ovplyvnený celý jeho chod. Nie je to samoľúbosť autorov programu. Tí z toho nič nemajú a rozvíjaním funkcií, ale najmä bezpečnostných prvkov, sa musia spoľahnúť na novší systém.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.