Súkromie prostredníctvom aplikácie WhatsApp nebolo narušené.

V máji sa objavili prvotné informácie o tom, že WhatsApp používa svojvoľne mikrofón a špehuje používateľov. Ako vidno na obrázku nižšie pochádzajúceho z twitterovského upozornenia, tieto prístupy k mikrofónu sa diali v noci. Používateľ vtedy WhatsApp nepoužíval, no vzbudilo to vlnu podozrenia voči tejto četovacej aplikácii. Zámer narušovať súkromie používateľov zo strany WhatsApp, sa nepotvrdil. Išlo totiž o chybu kompatibility aplikácie a server WABetaInfo vysvetľuje pozadie tejto kauzy.

Operačný systém Android zobrazuje informáciu o tom, či sa používa niektorý zo senzorov. Je to bezpečnostná funkcia, ktorú ešte predtým, než s ňou prišiel samotný Google, do svojho systému implementovalo niekoľko výrobcov. Medzi nimi boli napríklad aj Samsung alebo Xiaomi. Ak sa spoliehate na túto systémovú funkciu a veríte jej, je logické obávať sa narušenia súkromia.

Zobrazenie informácie, že nejaká aplikácia mala prístup, či už v mikrofónu alebo polohe aj napriek tomu, že nebola používaná alebo ste používanie niektorého zo senzorov bez aktívneho využívania aplikácie zakázali, narušuje to celkovú dôveryhodnosť bezpečnostného mechanizmu.

Práve toto sa udialo na strane WhatsAppu. Na chybu, upozornil inžinier Foad Dabiri prostredníctvom Twitteru, v ktorom sa pýtal o čo ide. Nepríjemné na tejto situácii je to, že už sa nemôžete stopercentne spoliehať na ukazovatele systému, pretože musí ísť aj o priamu podporu aplikácie. V prípade, že systém bude ukazovať využitie niektorého zo snímačov a uvidíte zelenú bodku alebo ikonu v hornom oznamovacom paneli, nemusíte tomu veriť.

Spravidla budete vychádzať z toho, že operačný systém má väčšiu dôveryhodnosť pred dôveryhodnosťou aplikácie a upozorní vás na podozrivé aktivity. Či už ich aplikácie vykonávajú legitímne alebo nie. Miera falošných poplachov nebude pravdepodobne vysoká a ako sme sa dozvedeli, ide o funkciu, ktorá musí byť zo strany aplikácie zapracovaná tak, aby bola naviazaná na technologickú bezpečnostnú kontrolu systému.

Nakoniec, veď je to systém, ktorý bude rozhodovať o tom, čo zobrazí a v prípade, že snímače nie sú aktívne využívané a systém ich bude hlásiť, je to vždy lepšia situácia, ako by ich nehlásil. V tomto smere je pravdepodobne operačný systém aj naďalej v nadradenej pozícii a funkcia ako taká skompromitovaná nebola.

Utajiť bežiaci proces či už vo forme využívania fotoaparátu alebo mikrofónu, nebude možné. Pri problémoch s kompatibilitou voči bezpečnostnej funkcii Androidu, je vždy vyššie riziko falošných poplachov pred rizikom neoznámenia podozrivých činností. A tak je to správne, hoci by sme prijali úplné eliminovanie falošných hlásení.

Zdroj: WABetaInfo

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.