WhatsApp vypína linku pomoci Talibanu v Kábule, ktorá mala slúžiť ako núdzová linka pre civilistov.

Na nej ktorej mohli nahlasovať násilie a rabovanie a mala slúžiť ako núdzová linka pre civilistov. Taliban túto linku promoval v nedeľu, keď sa zmocnil mesta, a podobné horúce linky WhatsApp využíval aj v minulosti, napríklad keď v roku 2016 ovládol mesto Kundúz, uvádza server ArsTechnica.

Po obsadení Kábulu sa Taliban zaviazal vytvoriť stabilnú vládu a nepoškodzovať život, majetok a česť občanov. Situácia sa ale zatiaľ nejaví tak, ako táto militantná organizácia uvádzala. Preto aj po kritike USA na WhatsApp, ktorý patrí Facebooku, spravila firma ďalšie kroky a blokuje nové skupiny a čísla, ktoré by mohol Taliban využívať na svoju komunikáciu.

Facebook podľa svojich uvedení aktívne kontroluje názvy skupín, ich popisy a profilové obrázky v aplikácii na zasielanie správ, aby sa pokúsila zabrániť Talibanu v ich používaní. Firma dodáva, že jej tím rodených hovorcov dárí a paštúnčiny pomáha identifikovať a upozorňovať nás na vznikajúce problémy na platforme.

Ashley Jackson, bývalá pracovníčka Červeného kríža a Oxfamu v Afganistane, sa vyjadrila, že toto v skutočnosti Afgancom nepomáha a ide len o veľkolepé konanie zo strany Facebooku. Masuda Sultanová, afgansko-americká podnikateľka a zakladateľka neziskovej organizácie s názvom Women for Afghan Women, pochválila na Twitteri linku pomoci a uviedla, že jej kanceláriu vyrabovalo 30 zločincov, ktorí si hovorili Taliban. Komisia pre sťažnosti žiada jej organizáciu o prejedanie nahlásených udalostí, možno už čoskoro priamo v ich kancelárii.

Jacksonová tiež spochybnila načasovanie rozhodnutia spoločností Facebook a WhatsApp zakázať účty súvisiace s Talibanom a uviedla, že vláda USA stále vedie mierové rozhovory s touto militantnou skupinou v Dauhe a podpísala s jej vedením diplomatickú dohodu, na rozdiel od teroristických skupín, ako sú Isis a al-Káida. Otvorene spochybňuje načasovanie blokovania účtov. Toto mohol Facebook urobiť oveľa skôr, než až pri preberaní moci nad krajinou.

Na druhú stranu je tu aj pohľad Facebooku, ktorý nerozhoduje o uznanej vláde v konkrétnej krajine, ale rešpektuje autoritu medzinárodného spoločenstva pri prijímaní týchto rozhodnutí.

Zdroj: ArsTechnica

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.