WhatsApp opäť zvyšuje úroveň svojho zabezpečenia.

Komunikačná platforma WhatsApp je častokrát jedným z bezpečnejších spôsobov ako komunikovať so svojimi známymi. Aby však spoločnosť Meta, ktorá za WhatsAppom stojí, mohla pracovať na lepšej úrovni zabezpečenia komunikácie, tak potrebuje obmedziť prístup ku komunikácii používateľom starších zariadení bez dostatočného zabezpečenia.

Aktuálne sa teda zoznam nepodporovaných telefónov pre komunikáciu na WhatsAppe rozširuje, pričom k obmedzeniu komunikácie pre nich príde už o pár dní. Ak teda využívate WhatsApp na nejakom staršom zariadení, mali by ste myslieť aj na to, že vaša komunikácia nemusí byť taká bezpečná.

WhatsApp ukončuje podporu pre vybrané staršie modely

Využívanie telefónov so staršou verziou systému samo o sebe prináša rôzne bezpečnostné riziká, s ktorými sa môžete stretnúť. Tieto riziká rovnako robia starosti aj platforme WhatsApp, ktorá sa snaží zabezpečiť čo najväčší komfort a súkromie pri odosielaní správ a komunikácii prostredníctvom hovoru. Aj z tohto dôvodu upozorňuje, že už o pár dní prestane služba fungovať na niektorých starších modeloch.

whatsappZdroj: HeikoAL

Aktuálne pritom WhatsApp funguje na smartfónoch so systémom Android 4.1 a novším, prípadne iOS 12 a novším. Práve úroveň podporovaného Androidu sa ale ku dňu 24. október 2023 zvýši na Android 5.0 a novšie. Používatelia smartfónov so starším Androidom už nebudú mať možnosť využívať komunikáciu prostredníctvom WhatsAppu.

Bezpečnosť nielen pri WhatsAppe

Sociálna sieť WhatsApp pristupuje ku kroku, ktorý zabezpečí nielen vaše konverzácie, no najmä súkromie druhých používateľov platformy. Staršie verzie Androidu totiž už nevyužívajú najnovšie bezpečnostné záplaty systému a nechránia sa proti najnovším útokom. Aj z tohto dôvodu je nevýhodné využívať smartfón s Androidom, ktorý je starý až 9 rokov, ako je to v prípade Androidu 5.0. Netýka sa to teda len jednej sociálnej siete, no aj ďalšieho zabezpečenia vášho pohybu v kybernetickom prostredí.

Zdroj: WhatsApp

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.