Nová aktualizácia je zameraná na zvýšenie zabezpečenia účtov používateľov.

Počas uplynulých dvoch až troch rokov sa naše životy výrazne presunuli do online prostredia. Aj preto so svojimi známymi a kolegami čoraz viac komunikujeme prostredníctvom rôznych komunikačných platforiem. Jednou z najväčších je WhatsApp. Pri tejto aplikácii môžeme dokonca z mesiaca na mesiac vidieť výrazné zlepšenia, ktoré sa teraz dostávajú aj do oblasti zabezpečenia a ochrany účtov používateľov. Portál PhoneArena informuje, že WhatsApp pridáva ďalšie vrstvy ochrany súkromia, ako aj väčšiu kontrolu nad osobnými správami.

Do aplikácie sa dostáva nový bezpečnostný prvok, ktorý používatelia využijú pri prenose svojho WhatsApp účtu do nového zriadenia. Novinka je dostupná od dnešného dňa. Pri prenose účtu do nového zariadenia sa môže objaviť informácia o dodatočnej kontrole, aby používatelia potvrdili, že chcú preniesť svoj účet. Toto dodatočné overenie je praktické predovšetkým z dôvodu zistenia, či účet prenáša skutočný majiteľ. Zamedzí sa tak neoprávnenému pokusu o presun účtu iným používateľom.

WhatsApp: Ešte bezpečnejšia komunikáciaZdroj: WhatsApp

Dôležitou novinkou je overenie zariadenia, ktoré má zabrániť zneužívaniu aplikácie WhatsApp na zasielanie nevyžiadaných správ. V podstate sa zabezpečí, že takýto softvér nebude môcť aplikáciu WhatsApp používať bez súhlasu majiteľa telefónu. Všetko budú mať na starosti špeciálne bezpečnostné kontroly. Tieto automatické kontroly by mali byť oveľa efektívnejšie v prípade overenia účtu. Rovnako by mala byť na vyššej úrovni aj celková ochrana účtu v prípade jeho napadnutia.

Významným prínosom v oblasti zabezpečenia je aj aktualizovaná funkcia automatických bezpečnostných kódov. Tá pozostáva z novej bezpečnostnej funkcie založenej na procese nazvanom „Transparentnosť kľúčov„, ktorá by mala používateľom aplikácie WhatsApp umožniť automatické overenie, že používajú zabezpečené pripojenie.

whatsappZdroj: antonbe / Pixabay

Overenie zabezpečenia

Dokonca priamo v konverzáciách si od dnešného dňa môžete veľmi rýchlo overiť, či je vaša komunikácia zabezpečená. Kliknite na fotografiu osoby, s ktorou komunikujete – šifrovanie – postupujte podľa pokynov na obrazovke. 

Nezabúdajte však, že veľká časť funkcií sa do zariadení pridá automaticky, avšak existujú dve (dôležité), ktoré je potrebné zapnúť ručne. Ide o dvojfázové overenie a end-to-end šifrovanie záloh. Pre čo najvyššiu úroveň zabezpečenia v nastaveniach vyhľadajte aj tieto dve položky a zvážte ich zapnutie.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.