Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pokiaľ poznate fiktívny dokument Roba Reinera „Hrá skupina Spinal Tap“, možno si vybavíte scénku, v ktorej gitarista Nigel Tufnel filmárovi hovorí, že jeho zosilovač je hlasnejší než ostatné, pretože se dá nastaviť až na jedenástku.

Filmár sa snaží Nigela presvedčiť, že „11“ je len číslo a že jeho zosilovač nie je hlasnejší než tie, ktorých stupnice končia desiatkou. S tým ale Nigel rozhodne nesúhlasí. Podľa neho je jeho zosilovač hlasnejší než všetky ostatné, pretože má o stupeň viac. „Dá sa nastaviť až na jedenástku,“ trvá na svojom Nigel, a tým to pre neho končí.

Táto scénka je nielen z mnohých dôvodov zábavná, ale tiež v sebe nesie posolstvo pre tých z nás, ktorí sú nadšenci do technológií a majú radi veci, ktoré idú rychlejšie alebo hrajú hlasnejšie. Človek sa nesmie nechať oklamať reklamou ani tým, čo sa píše na štítku zariadenia, pretože dôležitý je len jeho skutočný výkon.

Kde oceníte WiFi 6E?

Od WiFi 6E môžete určite čakať vyšší výkon a viac schopností. Tento najnovší štandard bezdrôtovej komunikácie využíva frekvenčné pásmo 6 GHz, ktoré sa vyznačuje vyššou priepustnosťou než pásma 5 GHz a 2,4 GHz používané v prípade štandardu WiFi 6.

Tento fakt oceníte v mnohých  situáciách, medzi ktoré patrí okrem iného telekonferencia vyžadujúca vysoko kvalitné spojenie medzi vzdialenými skupinami alebo jednotlivcami. Pokiaľ napríklad chcete využívať najmodernejšiu videokonferenčnú technológiu s rozlíšením 8K, bude pre vás štandard WiFi 6E mať citeľný prínos.

Jeho výhody sa prejavia tiež pri používaní virtuálnej reality/rozšírenej reality (VR/AR) k praktickej výuke, simuláciám a vzdialenej asistencii. Práve zariadenia VR/AR sa stále častejšie uplatňujú vo vzdelávaní, zdravotníctve, strojárenstve aj v ďalších oboroch. Štandard WiFi 6E poskytne dodatočnú prenosovú kapacitu, ktorá umožňuje voľný pohyb zariadení VR/AR a poskytuje kvalitné a spoľahlivé pripojenie, bez ktorého tieto zariadenia nedokážu efektívne fungovať.

Štandard WiFi 6E naviac zlepší výkon každej bezdrôtovej siete, a to najmä väčších sietí v miestach s vysokou hustotou prevádzky, ako sú napr. konferenčné centrá, štadióny a univerzitné areály. Práve také lokality v súčasnosti trpia nedostatočnou prenosovou kapacitou. Prakticky každý z nás dennodenne využíva pracovné a videokonferenčné aplikácie, streamuje videá alebo sa spolieha na rôzne cloudové aplikácie a služby, v dôsledku čoho neustále stúpajú nároky na prenosovú kapacitu bezdrôtových sietí.

Podstatné výhody

Vzhľadom k podstatným výhodám štandardu WiFi 6E spoločnosť Zyxel vyvinula tri prístupové body, ktoré túto novú technológiu podporujú. Modely NWA220AX-6E a WAX620D-6E disponujú riešením Zyxel BandFlex, ktoré umožňuje miesto frekvenčného pásma 5 GHz používať pásmo 6 GHz vyznačujúce sa vyššou priepustnosťou.

Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma modelami spočíva v tom, že NWA220AX-6E podporuje riešenie NebulaFlex, ktoré umožňuje zariadenie spravovať samostatne alebo pomocou našej cloudovej platformy Nebula. Model WAX620D-6E potom je kompatibilný s riešením NebulaFlex Pro, s ktorým má užívateľ tri možnosti, ako prístupový bod spravovať – samostatne, pomocou riadiaceho zariadenia, ako napr. bezpečnostné brány, alebo prostredníctvom cloudovej platformy Nebula. 

Treťou novinkou v portfóliu je vlajkový model WAX640S-6E, ktorý pre maximálnu flexibilitu podporuje všetky tri frekvenčné pásma súčasne. WAX640S-6E dokáže najlepšie plniť nároky spojené s prenosom video obsahu v ultravysokom rozlíšení, používaním zariadení AR/VR a s vyšším počtom bezdrôtových klientov. Tento prístupový bod naviac využíva technológiu chytrej antény, ktorá bráni rušeniu signálu, a tým prispieva k plynulosti a spoľahlivosti pripojení.

O mnoho viac než len o jeden stupeň vyššie

 Hoci sa môže zdať, že štandard WiFi 6E je len o jeden stupeň vyššie než WiFi 6 (niečo ako zosilovač s jedenástkou), v skutočnosti prináša citeľné výhody. V prípade nových sietí vám zariadenia tohoto štandardu poskytnú dodatočný výkon a zaistia súlad vašej siete s budúcimi nárokmi. A v prípade stávajúcich sietí, ktoré pokrývajú veľké plochy, ako sú napríklad verejné priestory alebo školské areály, vám inštalácia prístupových bodov štandardu WiFi 6E na kľúčových miestach efektívne pomôže maximalizovať pokrytie a zvýšiť spokojnosť užívateľov.

A mimochodom, pokiaľ ste film „Hrá skupina Spinal Tap“ ešte nevideli, vrelo ho doporučujem. „Dá sa nastaviť až na jedenástku“ je len jedna z mnohých scénok, ktorá vás rozosmeje. Pokiaľ však ide o voľbu medzi WiFi 6 a WiFi 6E, môžete si byť istí, že medzi nimi je skutočný rozdiel a že s prístupovými bodmi Zyxel kompatibilnými so štandardom WiFi 6E získate to najlepšie, čo ponúka frekvenčné pásmo 6 GHz.

Kompletné informácie o našich nových prístupových bodoch štandardu WiFi 6E vám zdelia obchodní partneri alebo najbližšia pobočka spoločnosti Zyxel.

Značky: