Veľké technologické spoločnosti možno budú musieť čoskoro platiť za obsah.

Materská spoločnosť Wikipedie odhalila, že zavádza novú platenú službu pre spoločnosti, ktoré získavajú informácie z online encyklopédie. Nová platforma Wikimedia Enterprise sa bude týkať iba spoločností, ktoré používajú obsah z Wikipédie. Bežní návštevníci portálu však budú mať aj naďalej prístup k službe zadarmo.

Wikimedia Enterprise sa bude snažiť poskytnúť platené vývojárske nástroje, ktoré spoločnostiam a organizáciám uľahčia konzumáciu a opätovné použitie údajov Wikimedia. Predpokladá sa, že nové úsilie bude zahájené neskôr počas tohto roka, pričom Wikimedia Foundation odhalí niektoré zmeny nového programu o niečo skôr. 

Aj keď bude bežná ponuka služby Wikipedia bezplatná, novou možnosťou je experiment smerom k udržateľnosti a zachovania nezávislosti platformy. Technologické spoločnosti pritom využívajú Wikipediu nespočetnými spôsobmi. Platforma doteraz fungovala na princípe darov, ale veľa používateľov jej servery používa bezplatne. Prémioví zákazníci získavajú prístup k údajom z Wikipedie rýchlejšie, alebo sú naformátované spôsobom, ktorý im najlepšie vyhovuje.

Kroky na spoplatnenie Wikipedie a nadviazanie silných partnerstiev sú celkom pochopiteľné k tomu, aby platforma mohla prežiť bez väčších problémov ďalšie desaťročia.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Čakáreň na očkovanie je už spustená. Aktuálne len pre ľudí nad 60 rokov

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.