Nadšenci vytvárajú rôzne modifikácie oficiálnych operačných systémov a vždy je na čo sa pozerať.

Teraz ide o Windows 10, ktorý sa dá spustiť priamo vo webovom prehliadači. Od Windows 10 má síce ďaleko, vizuálne sa viac podobá na Linux, nejaké ikony pripomínajú Windows 2000, no aj tak ide o chvályhodný počin. Operačný systém nájdete na webovej adrese dustinbrett.com. Nepotrebujete super rýchle pripojenie, dokonca ide o veľmi úsporný projekt. Prostredie je svižné a dokonca obsahuje aj niektoré funkčné aplikácie.

Napríklad poznámkový blok alebo alternatívu WordPadu. Obe aplikácie sú akousi alternatívou, autor projektu sa nesnažil kopírovať to, čo máte v skutočnom systéme. Vychádza z neho, no aj v Prieskumníkovi zbadáte návrat ku koreňom a rozhodne starším prvkom, než tým vo Windows 10. Funguje tu dokonca upload súborov, no reálne ich asi uploadujete na hosting tejto webovej stránky. Systém určite nepoužívajte, je len na vyskúšanie.

Zajtrať si môžete Doom, použiť obdobu Winampu alebo surfovať na internete cez vstavaný prehliadač. Na pohľad iba webová stránka, no systém je dostatočne zaujímavý a najmä rýchly, aby vás lákalo ho preskúmať. Najmä tým, že sa síce na Windows 10 podobá, no je tu mnoho rozdielov a môžete na ne postupne prísť.

Zdroj: daedalOS

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.