Možno svitá na lepšie časy a systém nebude mať množstvo softvéru, ktorý nechceme.

Podľa Microsoftu by mala niektorá z ďalších aktualizácií Windows 11 priniesť možnosť odstrániť zo systému ďalšie aplikácie. Už teraz je to možné po tom, čo niektoré z aplikácií prešli do obchodu Microsoft Store. Po novom by mohli pribudnúť aj aplikácie ako Ľudia, Cortanu, Fotografie alebo klient služby Remote Desktop.

Možno si pamätáte ako to bolo v minulosti. Inštalácia nového počítača s predinštalovaným Windows znamenala čakanie na inštaláciu aplikácií pribalených od výrobcu PC. Išlo o rôzne skúšobné verzie programov, ktoré ste reálne nechceli používať. Následne po dokončení inštalácie systému ste sa dostali na pracovnú plochu a mohli nežiaduce programy odstraňovať. Najmä z dôvodu uvoľnenia miesta na disku a aby sa nespúšťali po štarte. Na otáčkových diskoch tento proces trval desiatky minút.

Operačný systém ponúka odstránenie programov a súčastí, ktoré nechcete. Dá sa to cez Ovládací panel – Programy – Programy a súčasti a vľavo je link Zapnúť alebo vypnúť súčasti systému Windows. To sa týka ale viac interných služieb ako samotných aplikácií. Informácie objavené zatiaľ v testovacej verzii Windows 11 v budúcnosti umožnia väčšiu voľnosť v tom, čo v systéme chcete mať. Toto sa týka systému a bohužiaľ to nezabráni výrobcom počítačov pribaľovať do inštalačného obrazu balast, ako je to doteraz.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.