Problém, ktorý mnohí poznáme a niekedy ho riešime odobratím USB zariadenia takpovediac „natvrdo“.

Najnovšie sa na webe ghacks.net objavila správa o tom, že vo Windows 11 je problém s bezpečným odpájaním USB pamäťových zariadení pri zapnutom Správcovi úloh. Ten bráni bezpečne odobrať zariadenie zobrazením hlásenia Problem Ejecting USB Mass Storage Device (Problém s vysunutím veľkokapacitného pamäťového zariadenia USB). Toto hlásenie poznáme pri pokuse odobrať flashdisk, na ktorom máme otvorené nejaké dokumenty alebo používame iné súbory.

ejecting USB deviceZdroj: Deskmodder

Avšak tento problém máme aj vtedy, keď sme dokumenty zavreli a nebeží ani program na ich prezeranie a tiež po tom, čo sme dokončili kopírovanie dát na takého zariadenie. Vtedy je osvedčený postup počkať niekoľko sekúnd a následne ho jednoducho z USB portu odobrať. Riziko straty dát nie je nulové, no je mizivé. Je ale treba chvíľu počkať, neodpájať zariadenie hneď, vtedy by ste ešte mohli prísť o nejaké dáta, ak sa ich nakešovaný zápis dokončoval aj po tom, čo sa okno s operáciou zatvorilo.

task manager windows 11Zdroj: Deskmodder

Microsoft zatiaľ problém neeviduje, rovnako teda nie je dostupná oficiálna náprava, postačí však neoficiálna. Zatvorte okno Správcu úloh. Je potrebné tento program ukončiť. Nestačí sa prepnúť na inú kartu. Napríklad, aby aktívne nezobrazoval procesy a tým by blokoval aj odobratie USB zariadenia.

Je to taká menej častá chyba, s ktorou sa nemusíte stretnúť, no je dobré o nej vedieť. V každom prípade sa nemusíte obávať odpájať pamäťové zariadenia od počítača aj po zobrazovaní takýchto hlásení. Musíte ale myslieť na to, že nesmú prebiehať žiadne procesy s flashdiskom, inak prídete o dáta.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.