Inštalácia Windows nebude vyžadovať také drastické požiadavky.

Používatelia zbystria pozornosť, akonáhle sa začnú objavovať hardvérové nároky alebo špecifické vlastnosti počítača pre nový systém. Obavy teraz vzbudzuje inštrukcia nazvaná ako POPCNT. Tá bola štandardnou súčasťou mnohých procesorov už od roku 2007 a 2008. Teraz je tu ale jedna zmena a podľa webu WinAero bude vyslovene požadovaná.

Prechod na Windows 11 síce tiež vyžadoval špecifické vlastnosti počítača. Zjednodušene čip TPM 2.0 a procesor nie starší ako 4-5 rokov. Požiadavky sa dali zásahom do inštalátora obísť a systém nainštalovať. Microsoft sa zastrájal, že na takéto inštalácie nebude dodávať aktualizačné balíky. Zmena sa má podľa príspevku na Twitteri prejaviť od aktualizácie Windows 11 24H2. Konkrétne od zostavy 25905. Okrem väčšej previazanosti AI so systémom bude jednou z hlavných súčastí práve požiadavka na procesory s inštrukčnou súpravou SSE4.2 alebo SSE4a.

Po novom by sa systém bez tejto podpory nemal spustiť. Pre staršie počítače, ktoré mali obídenie kontrolného procesu, zostáva možnosť používať Windows 11 do verzie 23H2. Je možné, že sa nájde nejaký nadšenec, ktorý nájde cestu, ako obísť vyžadovanie zmienenej inštrukčnej súpravy. To by mohlo mať dopad na funkčnosť alebo rýchlosť systému.

cpu-z
CPU-Z zobrazí inštrukčné súpravy procesora

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.