Zdá sa, že očakávanie tohto legendárneho prehrávača je u konca.

Mnohí z nás ho používame už od jeho prvého uvedenia a to od roku 1997. V minulosti bola na tomto poli podstatne väčšia konkurencia a zaujal najmä nenáročným rozhraním, ktoré sa dalo prispôsobovať plus treba pripočítať obrovskú zásobu funkcií.

Prakticky sa dá hovoriť, že prehrávač bol neustále vo vývoji a menil sa viac vo vnútri ako navonok. Aktuálne je prehrávač dostupný na tomto webe. Spolieha sa viac na indie scénu a podcasty alebo rozhlasové stanice sú dostupné za poplatok.

Streamovacie služby však postupne začali tento typ prehrávačov vytláčať a používatelia nemali dôvod ich používať. Najmä ak nemali vlastné hudobné súbory. Všetko bolo streamované a na to ste použili aplikáciu danej služby. Posledné roky to vyzeralo, že sa prehrávač znovu objaví na scéne, pretože komunita pripravila niekoľko nových funkcií. Zväčša však išlo len o akési vylepšenie detailov, prípadne udržiavanie v kompatibilite s najnovšími operačnými systémami.

Winamp si môžete stiahnuť pre Windows a stále sa dá používať, pričom jeho výbava je vskutku nadštandardná. Prekonáva aj vstavaný prehrávač hudby v operačnom systéme. Nie je to však žiadna novinka a na akési znovuzrodenie si musíme ešte počkať. Skôr ale predpokladáme, že nič takéto nenastane. Ak prehrávač vstane z mŕtvych, je pravdepodobné, že by mohol slúžiť ako napojenie na už zavedené streamovacie služby. Webové rozhranie sa zatiaľ viac podobá na Spotify alebo Apple Music.

winamp-webZdroj: TOUCHIT
Winamp na webe

Prehrávač by mal byť koncom tohto roka rozšírený o podporu operačných systémov Android a iOS. Zatiaľ to vyzerá, že prehrávač bude podporovať len obsah dostupný na internete a nevyzerá to na univerzálne riešenie pre vašu lokálnu hudobnú knižnicu. Systém, ktorý používal Google v minulosti na svojej streamovacej hudobnej službe pravdepodobne nebude uplatnený. Nahrať si do cloudu Winampu vlastnú hudbu a prehrávať ju odtiaľto nebude možné.

Osud tohto prehrávača ešte nie je spečatený, no je pravda, že sa bude musieť vydať inou cestou. Ak má poslúžiť vo forme univerzálneho prehrávača hudby, tak v zásade nie je potrebný ďalší vývoj. Na vyššie uvedenom linku máte hotový prehrávač s extra veľkou zásobou funkcií. Je možné, že aktualizácia rozhrania by zaslúžila väčšiu pozornosť, aj vzhľadom na podporu monitorov s vysokým rozlíšením.

V prípade, že by sme sa dočkali novej verzie, tak by musela prísť s iným konceptom, a to buď už so spomínaným rozhraním podobajúcim sa na iné hudobné služby alebo rozhraním, ktoré poskytne niečo navyše. Konkurencia v oblasti streamovacích služieb je obrovská a len málo z nás bude mať dôvod používať tento prehrávač viazaný na obmedzený počet umelcov a hudobnej scény celkovo.

Zdroj: Android Police

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.