Skrátenie podpory tejto edície by nemalo mať negatívny vplyv na firmy, ktoré ju používajú.

Firma priamo na svojom webe upozorňuje, že skracuje obdobie servisnej podpory z 10 rokov na 5. Zároveň ale dodáva, že sa to nijako nedotkne podpory Windows 10 vo forme špeciálneho vydania pre IoT zariadenia.

Tzv. Long Term Servicing Channel (LTSC) je bežná vec, ktorú má firma pre svoj operačný systém Windows 10 a takto to bolo aj v minulosti pri starších systémoch. Táto zmena sa týka len vydania Enterprise a nemá nič spoločné s vydaniami ako napríklad Home, Pro alebo Education. Tam sú nastavené vlastné pravidlá.

Microsoft zároveň uvádza, že ide o úpravu na základe ich skúseností a firmy reálne nepotrebujú 10 rokov podpory. Ak ju potrebujú vždy tu zvykne byť priestor na zaplatenie nadštandardného servisu. Skrátenie podpory systému, teda v jednoduchosti povedané vydávanie aktualizácií, nebude mať vo výsledku negatívny dopad.

Zmena príde s ďalším vydaním systému, teda pôjde o zostavenie 21H2, ktoré bude dostupné v druhej polovici tohto roka. Pôjde o tzv. novembrovú veľkú aktualizáciu a odvtedy bude nové LTSC uplatnené. Verzia Enterprise je vydanie, ktoré môžete používať, ak máte firemný notebook spravovaný firemnou politikou a je naň treba špeciálnu licenciu a aktiváciu cez firemný účet. Bežne sa s touto verziou nestretnete a bežný používateľ si ju nemá ako kúpiť.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Ako aktivovať Windows 10?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.