Windows 10 má svoj definitívny dátum konca podpory.

Ide o 14. októbra 2025 a to znamená, že Microsoft už nebude poskytovať aktualizácie zabezpečenia ani iné aktualizácie cez svoju službu Windows Update. Túto správu treba zobrať vážne, avšak nemusí to byť finálne stanovisko firmy. Už v minulosti sa hovorilo o tom, že Windows 10 nebude dostávať žiadne vylepšenia, no skúsenosti z posledných týždňov hovoria o opaku.

Na stránke výrobcu sa hovorí o možnosti predĺženia podpory tohto systému. Bude to podobné ako v prípade Windows 7, kedy si firmy mohli zaplatiť rozšírený balík aktualizácií a predĺžiť si celkovo podporu až na 3 roky. Nateraz sa hovorí o tom, že podobná situácia bude platiť aj v prípade Desiatok a aktualizácia sa bude dať predplatiť v ročných intervaloch. Na ako dlho, zatiaľ nie je známe a samotný výrobca uvádza, že ďalšie informácie sprostredkuje neskôr. Tu však bude platiť jeden rozdiel a rozšírená podpora sa bude dať objednať nielen pre firmy, ale aj pre bežných používateľov.

windows 10 table serviceZdroj: Microsoft

Aktuálne sme zaznamenali rozširovanie funkcií Windows 10 aj napriek tomu, že v tomto čase mali byť pre systém dostupné len bezpečnostné aktualizácie. Podľa informácií od Insiderov a jednotlivých distribúcií bezpečnostných záplat, budú mať pribalené aj funkcie navyše. Ide napríklad o integráciu Copilota priamo do Windows 10. Implementácia má byť mierne odlišná ako pri najnovšom systéme Windows 11, no mala by plniť rovnaké alebo veľmi podobné úlohy. Teda nielen odpovedať na všeobecné otázky používateľa, ale aj ovládať funkcie operačného systému.

Počiatočné informácie o tom, ako je Windows 10 pripravený do svojho dôchodku, sa pravdepodobne nenaplnia. Výrobca si je totiž vedomý situácie so systémom Windows 7. Išlo totiž o veľmi pozvoľné opúšťanie tejto verzie a v hre je reputácia výrobcu. Ten síce môže hovoriť o tom, že systém je zastaraný, no množstvo používateľov ho bude mať na počítači aj naďalej. Je to najmä z dôvodu vysokých systémových nárokov Windows 11.

windows 11 table serviceZdroj: Microsoft

V súčasnosti je ohlásený termín príchodu Windows 12, no nepredpokladáme, že by používatelia hromadne prechádzali na tento systém. Aj preto je rozhodnutie Microsoftu pragmatické a poskytovanie, hoci platenej, podpory znamená predĺženie životnosti systému a zníženie rizikovosti šírenia škodlivých kódov prostredníctvom hojne používaného a nechráneného systému.

Viac sa však dozvieme, až keď táto situácia nastane a to až s príchodom roku 2026. Vtedy už bude mať Windows 10 oficiálne viac ako mesiac bez podpory a na základe štatistík používania sa dozvieme, aká je jeho obľúbenosť.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.