Operačný systém Windows 12 príde už o pár mesiacov.

Na trhu s počítačmi dominujú najmä tri veľké operačné systémy. Jedným z nich je Windows od spoločnosti Microsoft, ktorý je väčšinovým operačným systémom na trhu. Po jeho boku však hviezdi aj macOS od spoločnosti Apple a tiež Linux. Operačný systém Windows však na seba v poslednej dobe strháva väčšiu pozornosť, nakoľko len tri roky po vydaní poslednej veľkej verzie s označením Windows 11 plánuje Microsoft predstaviť jeho nástupcu.

Ďalšou veľkou verziou pre počítače tak má byť Windows 12, ktorý podľa všetkých únikov mal prísť už v lete 2024. Ako však najnovšie informácie potvrdzujú, toto predstavenie bude v júni a poznáme už aj konkrétny dátum.

Windows 10 nebol navždy

Keď Microsoft predstavil veľkú prelomovú aktualizáciu na Windows 10, viacerí si mysleli, že ide o finálnu verziu systému. Ako najnovšia veľká verzia sa na trhu držal celých 6 rokov, čo určite nie je málo. Prinášal pritom viaceré aktualizácie, ktoré ponúkali nové funkcie a zdalo sa, že Microsoft už ďalšiu verziu nikdy nepredstaví. S príchodom Windowsu 11 v roku 2021 sa však tieto myšlienky zmenili.

Surface Laptop Go 2Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Surface Laptop Go 2

Windows 11 za sebou nechal mnoho starších, no aj novších počítačov, nakoľko svojimi požiadavkami na hardvér nie každému vyhovel. Microsoft v rámci tohto systému začal žiadať, aby používatelia mali skutočne moderne zariadené počítače, preto mnohí zostali práve s verziou Windows 10. Vtedy však nikto ešte nevedel, čo Microsoft chystá so systémom Windows 12.

Prípravy systému Windows 12 vrcholia

Už z predchádzajúcich únikov je dnes jasné, že Windows 12 vsadí na viaceré AI funkcie, ktoré sa objavia v počítačoch. Očakáva sa prítomnosť Copilot AI či Bing Chatu už v základe systému, no s umelou inteligenciou má Windows 12 pracovať vo zvýšenej miere. Aj z tohto dôvodu sa očakáva, že Microsoft opäť nastaví vyššie požiadavky na hardvér, aby tento systém mohol v počítačoch bez problémov bežať.

Vráťme sa ale k očakávanému dátumu predstavenia. Z konferencie, ktorá prebehla v Taiwane vyplýva, že Windows 12 príde na trh už 12. júna 2024. Tento dátum sa objavil počas diskusie medzi CEO spoločnosti Acer a tiež prezidentom taiwanskej spoločnosti Quanta. Príchod nového Windowsu je už za rohom a tento dátum by v blízkej dobe mohli potvrdiť ďalšie úniky.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.