Cieľom Microsoftu je, aby malo čo najviac používateľov cloudové účty.

V testovacej zostave Insider označenej ako Windows 10 Build 19045.4353 sa zmenilo okno Nastavenia a bude upozorňovať používateľov s lokálnym účtom na možnosť použiť on-line konto. Upozornil na to aj používateľ Albacore na Twitteri. Ten sa posťažoval aj na to, že už teraz je okno Nastavenia plné zbytočných prvkov a prakticky polovicu jeho okna zaberajú prvky, ktoré reálne nepotrebujeme.

Podobná situácia je aj na Windows 11, no tu je okno využité lepšie. Microsoft argumentuje lepšími možnosťami vznikajúce s on-line účtami. Ide napríklad o možnosť zálohovania súborov. Nejde o zálohu ľubovoľného obsahu. Používateľ si má možnosť vybrať len z piatich preddefinovaných priečinkov, medzi nimi sú aj Dokumenty.

Výrobca systému sa snaží nalákať či donútiť používateľov na prihlásenie cez on-line cloudový účet už počas inštalácie. V niektorých prípadoch zamedzuje prihlásenie iným než cloudovým účtom. Reštrikcie posilnil systém Windows 11 Home, ktorý neumožňuje bez externého zásahu do inštalácie použiť lokálne konto.

Situácia by sa dala akceptovať, keby Microsoft nepoužíval nástojčivú reklamnú politiku a neupozorňoval používateľov na svoje produkty a najmä na spôsob, akým treba mať nastavený systém. Deje sa to pri prehliadači Edge, ktorý sa snaží byť predvoleným prehliadačom v systéme a dopytuje sa k tomu v častých intervaloch. Uvidíme, kam až Microsoft zájde s presvedčovaním používateľov.

windows 10 sign reminder cloudZdroj: Albacore @Twitter

Zdroj: Albacore @Twitter

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.