Možno ste si všimli, že operačný systém Windows 10 signalizuje problém so sieťovým pripojením, ktorý sa predtým nevyskytoval. Microsoft ešte 26. marca 2020 pripustil tento problém pre všetky v súčasnosti podporované verzie systému Windows 10, pričom  sú dva rôzne stupne závažnosti.

Ľahší problém len zmení ikonu internetového pripojenia operačného systému na ten, ktorý naznačuje obmedzené alebo žiadne pripojenie na internet, ale v skutočnosti tomu tak nie je a všetko pracuje.  V horšom prípade sa niektoré aplikácie naozaj nedokážu pripojiť na internet, hoci ten technicky funguje.

Spoločnosť Microsoft poznamenala, že sa to môže stať, ak používate pripojenie cez proxy alebo virtuálnu privátnu sieť. Z jej vyjadrenia vyberáme: Zariadenia používajúce server proxy môžu mať obmedzený alebo žiadny stav internetového pripojenia. Zariadenia používajúce manuálne alebo automaticky nakonfigurované proxy servery a najmä s VPN môžu oznamovať stav obmedzeného alebo žiadneho stavu internetového pripojenia. Môže k tomu dôjsť, keď sa pripojíte alebo odpojíte k sieti VPN.

Microsoft uvádza, že problém sa týka operačného systému Windows 10 od verzie 1709 a vyššie na strane klienta a Windows Server od verzie 1709 a vyššie na strane servera. Týka sa hlavne aplikácií od firmy Microsoft. Najčastejšie sa na internet nebudú vedieť pripojiť aplikácie Internet Explorer 11, Microsoft Office alebo Microsoft Teams. Podľa Microsoftu sa tento problém dočasne vyrieši po reštarte operačného systému.

Výrobca pracuje na oprave a a začiatkom apríla plánuje vydanie záplaty mimo bežného plánu plánovaných opráv.

Zdroj: GHacks.net

Už sa objavilo riešenie

Microsoft vydal opravu pre sieťové pripojenie vo Windows 10

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.