Skrátením životného cyklu verzií Windows 10 sa podpora verzií končí rýchlejšie, ako kedykoľvek v histórii Windows.

Microsoft totiž nechce, aby ste mali nainštalované staršie verzie a núti vás k prechodu na tie najnovšie. Teraz sa situácia týka Windows 10 verzie 1909, ktorej podpora vypršala 11. 5. 2021. Bude fungovať aj naďalej, no nebude dostávať aktualizácie zabezpečenia.

Posledná aktualizácia bola práve zo včerajška a išlo o kumulatívnu májovú záplatu. Tú vidíte aj vy ostatní na svojom systéme, v niektorej z jeho novších verzií. Po tejto aktualizácii sa systém bude dať aj naďalej používať, avšak v nastaveniach systému sa bude zobrazovať možnosť prejsť na novšiu verziu.

Microsoft vyriešil spolu s výrobcami ovládačov problémy, ktoré bránili k prechodu na najnovšie verzie. Ak ste teda napríklad z tohto dôvodu odmietali prechod na najnovšiu verziu systému, teraz by sa vám to mohlo podariť.

Čo sa týka životného cyklu jednotlivých verzií, sú v ňom zahrnuté viaceré edície. Koniec podpory tak znamená pre verzie Home, Pro, Pro Education a Pro for Workstation. Nasledovať bude verzia 2004, ktorej platnosť technickej podpory, tzv. životný cyklus skončí 14. 12. 2021.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Ako opraviť problémy s internetom vo Windows 10?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.