Nie všetko funguje podľa plánu.

Od včerajšieho dňa je k dispozícii operačný systém Windows 10. Ten mnohí z vás získali vo forme aktualizácie v službe Windows Update, prípadne si pomohli jej vynútením (nefunguje vždy spoľahlivo) alebo manuálnou inováciou.

Samotný prechod na Windows 10 prebehol bez problémov, avšak viacerí používatelia sa sťažujú na proces aktivácie, ktorý im nefunguje korektne. V komentároch tento problém spomenul aj jeden z čitateľov. Hoci použil metódu manuálnej inovácie, rovnaký problém sme spozorovali aj na niektorých počítačoch v redakcii. Tie sa aktualizovali prirodzene, cez Windows Update, avšak nechcú sa aktivovať.

Ďalšia naša skúsenosť sa týka obnovy operačného systému Windows 10 do „čistého stavu„. Microsoft tvrdil, že po inovovaní a aktivácii systému si môžu používatelia nainštalovať čistú inštaláciu. Či už pomocou ISO súboru z externého zdroja (USB kľúč) alebo obnovením v nastaveniach. My sme zvolili druhý spôsob a hoci bol Windows 10 správne aktivovaný, po obnove mal s aktiváciou problém. Takáto situácia by nemala nastať.

Rovnaké problémy hlási množstvo používateľov, ktorí po inovácii naformátovali disk a z USB kľúča sa pokúšali nainštalovať systém.

Riešenie problému zatiaľ nie je známe (ponúka sa štandardná rada, kontaktujte Microsoft). Je možné, že aktivačné servery sú preťažené alebo, že algoritmus, ktorý má preniesť licenciu z predchádzajúcej inštalácie systému Windows, nefunguje korektne. Situáciu budeme sledovať naďalej.

Doplnené: Problémy s aktiváciou postupne ubúdajú, aspoň u nás v redakcii. Počítače, ktoré sa nechceli aktivovať, sa sami od seba úspešne aktivovali. Na jednom notebooku sme vykonali návrat k operačnému systému Windows 8 a opätovný upgrade na Windows 10. V nastaveniach manuálnej inovácie sme zvolili možnosť, aby sa žiadne dáta neuchovali. Získali sme teda de facto čistú inštaláciu. Systém sa hneď po inovácii aktivoval.

S čistou inštaláciou z USB kľúča na už aktivovanom počítači sme zatiaľ neexperimentovali.

Problémy s aktiváciou, zdá sa, postupne miznú. V redakcii sa nám aktivovali "problémové" počítače samé od seba

Problémy s aktiváciou, zdá sa, postupne miznú. V redakcii sa nám aktivovali „problémové“ počítače samé od seba

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit