Ostré hrany tu neboli vždy a Microsoft sa ich rozhodol zase upraviť.

Pamätáte sa ešte na Windows XP, ktorý priniesol novú grafickú tému v niekoľkých farbách? To bolo prvé zaoblenie prvokov v histórii Windows. Potom sa s príchodom Windows 8 vrátilo do módy ostré rezanie ovládacích prvkov. To bol aj dôsledok vývoja dotykového rozhrania.

Server Windows Latest priniesol informáciu o prvých dizajnových zmenách smerom k zaobleným prvkom. Vyzerajú inak ako v prípade Windows XP a ich podoba sa viac ponáša na svet systémov Android a iOS. Objavili sa v testovacom vydaní verzie, ktorá by mala byť uvoľnená v druhej polovici roku 2021.

Doterajšie aktualizácie neprinášali významné grafické zlepšenia. Skôr dopĺňali detaily a presúvali prvky. Fluent dizajn, ktorý Microsoft razí, sa bude aj tak prejavovať najskôr pri aplikáciách Microsoft 365 (Microsoft Office).

windows fluent design

Podľa doterajších informácií by mali postupne zmiznú aj dlaždice tak, ako ich poznáme. Zatiaľ sa nový vzhľad presúva na menšie celky ako napríklad kontextové ponuky alebo napríklad ovládanie hlasitosti či jasu. Skrátka tam, kde zásah nebude taký drastický a vyžadoval by kompletné prerobenie všetkých ovládacích prvkov. Takisto by mala byť prepracovaná aj tmavá téma v systéme.

windows fluent design

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Windows 10: Nová aktualizácia rieši problém s čiernou obrazovkou

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.