Upozornenie na používanie webovej kamery by sme ocenili vo všeobecnosti.

Krytom kamery sa ale aj tak nevyhneme. Server WinAero priniesol správu o tom, že v špeciálnej edícii Windows 10 označenej ako 10X sa objavila ikona webovej kamery na hlavnom paneli systému. Testovaný systém bežal na telefóne Lumia 950XL.

Neslúži ako prepínač, ale iba ako oznamovacia ikona, že sa kamera používa. Podobne ste si to mohli všimnúť pri aktívnom prístupe nejakej aplikácie k mikrofónu. Objavená novinka by sa mohla objaviť aj v štandardnej verzii Windows 10. Zatiaľ ale nie je jasné, kedy sa tak stane.

Nateraz preberajú úlohu pre informovanosť priamo výrobcovia notebookov. Lenovo ale aj mnohí ďalší majú elektronický zámok kamery. Teda aj keď nemáte kryt, kamera sa dá zakázať a žiadna aplikácia sa k nej nedostane. Akonáhle ju ale povolíte, Windows vás ešte stále o tomto neinformuje.

Acer vo svojich počítačoch na zapnutie alebo vypnutie kamery upozorní plávajúcim oknom ako je vidno na obrázkoch nižšie. Rovnako na to upozorňujú aj bezpečnostné programy ako napríklad ESET Smart Security Premium.

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Windows XP 2021: Čo hovoríte na takýto redizajn?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.