Zaujímavá ukážka toho, čo všetko sa dá urobiť.

Z pohľadu autora označeného ako NTDEV, ktorý poskytol informácie o sprevádzkovaní Windows 11 na počítači so 172 MB RAM, ide o zbytočnosť. Avšak rozhodne zaujme a ide o netradičný počin. V minulosti sme priniesli správu o tom, že tento systém sa podarilo spustiť na počítači so 196 MB RAM. Rovnako aj tu boli použité drastické zásahy na to, aby sa vôbec niečo také podarilo.

Video, ktoré ukazuje možnosti takto orezaného systému, si môžete pozrieť tu. Má 5 minút a v priamom prenose ukazuje, že ako je využívaná kapacita operačnej pamäte. Tiež ale treba zobrať do úvahy, že toto má s Windows 11 spoločné veľmi málo. Konkrétne tie úplne základné súbory, bez ktorých systém nespustíte. Zabudnite na pracovnú plochu alebo pokročilé možnosti systému. Nejde o to, ako dlho by ste čakali, ale či sa vôbec dajú jednotlivé služby spustiť do kriticky nízkej kapacity RAM. Aj preto autor spúšťa niektoré programy cez Príkazový riadok.

Ako je ale vidno, používa 8 GB diskovú partíciu. Pravdepodobne sa bez diskového priestoru nepohnete. Systém sa dá v tejto verzii aj stiahnuť z internetu. My sme to vyskúšali, no proces je náročný na reklamy a stránky, ktoré sú týmito prvkami zahltené. Doslova sa k ISO obrazu musíte prebojovať. Jednoduchšia cesta je existuje zrejme len pre Patreonov, teda podporovateľov tohto človeka.

NTDEV systém aktívne upravuje a pravdepodobne skúša, kam až sa dá zájsť s orezávaním jeho možností. Pracuje s verziou Windows 11 Pro 22H2. Existujú aj ďalšie fanúšikovské počiny, napríklad Windows 95 ako ISO alebo v prehliadači. Systémy ale nie sú plne funkčné a ide viac-menej o nostalgiu pre mnohých, ktorí niektoré z dávnych systémov používali.

Zdroj: NTDEV @Twitter

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.