Pôjde v poradí o štvrtú tzv. Moments aktualizáciu.

Tá prinesie viaceré novinky, niektoré z nich ste mohli vyskúšať aj skôr. Najmä ak išlo o aplikácie a použili ste špeciálny prístup cez tento server. Nebolo treba byť zapojený v programe Insider. Teraz bude aktualizácia označená ako 23H2 obsahovať množstvo doteraz ohlásených zmien a noviniek, medzi inými aj Copilot.

Jej uvoľnenie je očakávané 26. septembra 2023. Podľa Microsoftu bude balík s novinkami obsahovať viac ako 150 nových vlastností. Nie všetky uvidíme na prvý pohľad a výrobca si započítal aj viac či menej významné opravy a novinky vo vnútri systému.

Windows 11 23H2Zdroj: ghacks.net
Windows 11 23H2

Doplnok AI priamo v systéme. Jeho doterajšie testy nepotvrdili veľký prínos v rámci systému, skôr sa dal chápať ako Chat GPT alebo Bard. Na ovládanie systému ešte nebol stavaný, to by sa mohlo v budúcnosti zmeniť. Copilot bude pravdepodobne najviditeľnejšia súčasť aktualizácie a má priniesť spojenie Bing Chatu s možnosťou ovládania systému. Ak totiž požiadate Copilota o úpravu jasu, mal by zobraziť okno s nastavením jasu, nie vám poskytnúť len informácie o tom, ako to urobiť. Uvidíme, ako veľmi dokáže byť integrovaný s rôznymi, aj menej známymi funkciami.

Okrem spomínaného AI asistenta pribudne Skicár s novými vlastnosťami. Jeho novinkám sme sa venovali v tomto článku. Aplikácia Fotografie bude napojená na AI a umožní na obrázku rozmazať pozadie. Podobnú funkciu sme videli na smartfónoch, najmä ak išlo o portrétové fotografie. Nástroj na vystrihovanie dostane možnosť extrahovať text z obrázka.

Stále hovoríme o oficiálnom vydaní aplikácie. Používatelia v Insider programe s prednostným prístupom môžu tieto funkcie využívať dlhšie. Podobne je to aj s Poznámkovým blokom, ktorý dostane automatické ukladanie dokumentov. Bližšie predstavenie tejto funkcie nájdete v tomto článku.

Pokračujeme aplikáciami a jednou z výrazných zmien bude premena pôvodných aplikácií Pošta a Kalendár pod aplikáciu Outlook pre Windows. Hoci sa na pohľad môže zdať, že nová verzia Windows prinesie vylepšenia najmä na strane aplikácií, ktoré máte aj tak dostupné v Microsoft Store, zmeny sa udejú aj v Prieskumníkovi.

Adresný riadok sa bude viac podobať na ten, ktorý poznáme z webového prehliadača. Vyhľadávanie by malo byť o niečo jednoduchšie a miernou úpravou zobrazenia sekcií prejde aj stránka označená ako Domov. Microsoft prepracoval aj spôsob zobrazenia detailov o súbore. Je tu vidieť podobnosť s informačným panelom v OneDrive na webe.

Windows bude mať aj nový nástroj na zálohovanie a jeho napojenie na OneDrive bude viditeľné. Používatelia by však mali dostať väčšiu variabilitu dát, ktoré chcú zálohovať. Teraz je zálohovanie možné cez OneDrive a len na preddefinované priečinky bez ďalšej možnosti výberu.

Windows 11 23H2Zdroj: ghacks.net

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.