Ide o jednu z kľúčových noviniek operačného systému.

Microsoft sa počas predstavenia systému Windows 11 chválil novou funkciou, resp. novou súčasťou panelu úloh – tzv. miniaplikáciami. Alebo ľudovo povedané, widgetmi, ako ich poznáte aj zo smartfónov. Problém je, že od uvedenia systému Windows 11 podporujú widgety iba služby od Microsoftu, čo výrazne znižuje ich praktický prínos pre používateľov.

Pretože, ak nepoužívate Outlook.com na správu kalendárov, OneDrive, či Microsoft To Do, potom sú widgety užitočné maximálne tak na kontrolu počasia a niektorých športových výsledkov. Situácia by sa však mohla v blízkej budúcnosti zlepšiť. Najnovšia verzia zdrojového kódu widgetov vo Windows 11 naznačuje, že Microsoft čoskoro umožní ich inštaláciu z obchodu Microsoft Store.

Znamená to, že vývojári budú môcť do aplikačného obchodu odovzdať nielen klasické aplikácie, ale aj widgety. A používatelia si ich budú môcť jednoducho stiahnuť do svojho počítača a používať ich. Táto informácia je určite pozitívna, avšak netreba zabúdať na to, že obchod Microsoft Store sa neteší až takej obľube zo strany vývojárov, ako by Microsoft očakával a chcel. Uvidíme teda, ako to bude s ponukou

Dodajme, že na podporu widgetov tretích strán upozornil portál windowscentral.com už koncom minulého roka. Detaily, kedy by sa tak mohlo stať, vtedy neboli známe. Zmeny v zdrojovom kóde však naznačujú, že sa rozšírenie podpory widgetov reálne blíži. Je možné, že Microsoft oznámi oficiálne informácie na svojej vývojárskej konferencii Build 2022, ktorá sa uskutoční od 24. do 26. mája 2022.

Zdroj: Twitter, windowscentral.com

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit