Testeri si ju môžu vyskúšať už teraz.

Microsoft pripravuje pre aplikáciu Záznamník hlasu celkom nový dizajn. Ten bude aplikovaný v systéme Windows 11, pričom okrem neho sa aplikácia dočká aj malej úpravy názvu. Ten sa zmení na Záznamník zvuku

Dizajnové zmeny v aplikácii sa budú riadiť novým dizajnovým jazykom systému Windows 11, ktorý sa už použil pre mnohé ďalšie aplikácie od Microsoftu. Okrem celkovo lepšej estetiky je pri dizajne použitý Mica dizajn, zaoblené rohy, ale aj ďalšie prvky, ktoré budú dávať jasne najavo, že aplikácia má celkom nové používateľské prostredie.

V ňom sa bude odteraz nachádzať aj vizualizácia nahrávky, ktorá vyplní doteraz prázdne miesto. Aplikácii dodá aj “profi look”, vďaka čomu sa zjednoduší aj vyhľadávanie v nahrávke podľa presne definovaných bodov.

Novinkou je aj možnosť si vybrať nahrávacie zariadenie priamo v aplikácii. Keďže súčasná verzia aplikácie Záznamník hlasu používa predvolený mikrofón systémom Windows, nový Záznamník zvuku okrem väčšej flexibility ponúkne aj oveľa vyššiu kvalitu. Okrem toho bude možné zmeniť aj preferovaný formát súborov pre nahrávky.

Záznamník zvukuZdroj: Microsoft
Záznamník zvuku

V rámci reorganizácie aplikácie došlo k zmenám aj pri ovládacích prvkoch. Aj kvôli tomu už nebude všetko sústredené v spodnej časti obrazovky v príkazovom riadku. Presunulo sa aj tlačidlo Zdieľať, ktoré sa v novej verzii nachádza v hornej časti okna. Pridanie značky k nahrávke sa naopak premiestnilo do spodnej časti. Užitočnou funkciou je rozhodne aj možnosť importovať súbory, čiže nový Záznamník zvuku nájde oveľa širšie využitie. 

Záznamník zvuku je aktuálne dostupný iba pre Insiderov (testerov). Širšia dostupnosť sa očakáva v priebehu nasledujúcich týždňov, čiže až čas ukáže, či je táto aplikácia skutočne použiteľná alebo radšej budete na editáciu zvuku používať aj naďalej konkurenčné aplikácie. 

Do pozornosti dávame napríklad bezplatný program na nahrávanie a editáciu zvuku Audacity

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.