Nová verzia Windows 11 sa má nainštalovať takmer o 50 % rýchlejšie.

Z minulosti poznáme, že aktualizácia sa mohla predĺžiť a zabrať niekoľko desiatok minút. Nie vždy bolo jasné, ako dlho potrvá a to najmä pri Windows 10. V Jedenástkach je teraz odhadovaný čas procesu, ktorý je vidieť v menu pri vypínaní alebo reštartovaní počítača. Zlepšenie odozvy počas inštalačného procesu ale nemá byť viazané len na verziu 24H2. Microsoft plánuje s inovovanými metódami pokračovať aj pri ďalších aktualizáciách.

Procesy inštalácie v 1. teste

Oblasť zlepšeniaZmena v %
Dĺžka inštalácie45,6 % rýchlejšia
Trvanie reštartu39,7 % rýchlejší
Zaťaženie procesoru (Windows Update)15,3 % menšie

Microsoft testoval inštaláciu na virtuálnom počítači na to, aby zistil zlepšenia rýchlosti prechodu na novú verziu. Urobil to dvakrát, výsledky sa mierne líšieli, nič dramatické.

Rovnaký postup som vykonal aj ja, no nie celkom v súlade s tabuľkou od výrobcu Windows. Pripisujem to výkonu hardvéru, na ktorom virtuálny stroj bežal. Už samotný beh dvoch Windows 11 (HW + virtuálna) je poriadna skúška pre počítač so 16 GB RAM, nieto ešte proces inštalácie. Trvala viac ako pol hodiny.

Išlo o vynútenú aktualizáciu cez ISO obraz. Je preto logické, že trvala dlhšie. Distribúcia Windows 11 24H2 je zatiaľ pomalá a bez ISO obrazu a ručnej inštaláciu ju mnohí používatelia nemajú. Na skutočne relevantné porovnanie si budeme musieť mnohí počkať do príchodu kumulatívneho balíka KB cez Windows Update.

Aktualizácie by mali byť menšie a to až 200 MB. Nebude sa vyžadovať inštalovanie aplikácií, ak ich už v systéme máte. Takto sa napríklad ušetrilo na prehliadači Microsoft Edge, ktorý je v systéme a aktualizuje sa sám. Nie je potrebné ho zahŕňať do inštalačného súboru.

windows update aktualizacieZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.