Windows 11 sa stále bude dať nainštalovať na staršie počítače.

Je to vďaka softvéru Flyby11, ktorý je open-source a pracuje inak ako Rufus. Ten je vhodný na vytváranie inštalačných flashdiskov nielen pre Windows, ale aj Linux. Flyby 11 vytvára bypas medzi ISO obrazom a procesom inštalácie. Softvér sa dá použiť len na aktualizáciu z rozhrania Windows, nie na úplne nové inštalácie z boot prostredia.

Ide o to, že Windows 11 24H2 ešte viac blokuje staršie počítače. Oproti minulej veľkej aktualizácii pribudlo niekoľko ďalších mechanizmov, ktoré bránia inštalácii na nekompatibilné počítače. Vo svojej podstate kompatibilné sú, no funkcie, a to najmä v spojitosti s AI, vyžadujú inštrukcie SSE 4.2 na čo najplynulejšie fungovanie AI pridružených možností v systéme.

flyby11 appZdroj: Flyby11

Procesory, a to nielen bez SSE 4.2, ale aj podstatne novšie, kde už je táto inštrukčná súprava samozrejmosťou, nie sú podporované. To dokonca od príchodu Windows 11. Flyby 11 tieto reštrikcie, podobne ako obmedzenia pre PC bez TPM čipu, obchádza.

Na výber sú dva typy, a to cez nahradenie serverovej kontroly Windows Update alebo cez úpravu v registroch systému. Aj preto je potrebné Flyby 11 spustiť ešte pred procesom inštalácie Windows 11 na vašom starom počítači. Jeho spôsob fungovania sa dá prirovnať k traineru pri hrách a zároveň akémusi patcheru využívanému pri hrách alebo aplikáciách.

Zdroj: Flyby 11

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.