Získate prednostný náhľad toho, čo bude vo Windows 11 najbližšie mesiace nové.

Microsoft bude novinky distribuovať používateľom, ktorí o to majú záujem a nemusia byť zapojení do kanála Insider. Prostredníctvom aktualizácie označenej ako KB5026446 sa budete môcť zapojiť do najnovších aktualizácií v rámci vydania Moment 3. Takto nateraz firma označuje zásadné vydania Windows v rámci roka. Podľa doterajších postupov upúšťa od predsavzatia priniesť len jednu hlavnú aktualizáciu za rok a Preview verzie by mali byť dostupné každý mesiac.

windows update oknoZdroj: TOUCHIT

Ako je vidno aj na našom obrázku, ide o náhľadový balíček. Štandardná verzia aktualizácie, po zapracovaní prípadných chýb a objavov od používateľov z náhľadovej verzie, bude vydaná v júni. Zvyklosti prinášať zásadné vylepšenia a kumulatívne opravy do systému druhý utorok v mesiaci, by mali priniesť finálnu verziu 13. 6. 2023. Pokojne počkajte na ňu, možno sa vyhnete potenciálnym problémom.

Medzi viditeľnými novinkami tejto aktualizácie bude aj zobrazenie informácie pripojenia VPN priamo na sieťovej ikone na Paneli úloh. Zlepšiť by sa mali aj widgety, ktoré teraz poskytnú väčšie rozloženie pre používateľom pripnuté aplikácie. Po novom tiež pribudnú značky k jednotlivým aplikáciám v ponuke Štart, aby používateľ videl či sa pre konkrétnu aplikáciu vyžaduje nejaká akcia.

windows11-moment3-vpn-infoZdroj: WinAero

Pravdepodobne najvýraznejším prvkom vylepšenia bude možnosť izolovať 32-bitové aplikácie do vritualizovaného prostredia. Takáto forma spustenia zabráni narušenie operačného systému. Vhodné je to najmä pri testovaní menej známych aplikácií alebo spusteniu neznámych programov v systéme. Používateľ si bude môcť ich funkčnosť a správanie vyskúšať v tzv. sandboxe a neriskuje „zavírenie“ systému. Pre 64-bitové aplikácie to fungovať nebude, čo môže byť nevýhoda, keďže mnohí používame práve 64-bitové verzie.

Zdroj: Microsoft, WinAero

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.