Novú verziu operačného systému dopĺňa notebook Microsoft Surface Laptop SE.

Microsoft oficiálne oznámil svoj najnovší pokus konkurovať platforme Chrome OS, ktorá sa teší veľkej popularite najmä v amerických školách. Odpoveďou Microsoftu je špeciálna verzia systému Windows 11 s prívlastkom SEStudent Edition.

Nová verzia systému Windows 11 je určená iba pre študentov, učiteľov a školy. Podľa slov Microsoftu ide o odľahčenú verziu operačného systému, ktorá je optimalizovaná na školské účely. V praxi to znamená, že Windows 11 SE je určený primárne na používanie kancelárskeho balíčka Office a ďalších služieb vo forme webových aplikácií.

Windows 11 SE funguje naplno v kombinácii s pripojením do internetu. Programy balíka Office však fungujú aj v režime offline a prístup k offline dátam zabezpečuje cloudové úložisko OneDrive. To ponúka 1 TB priestor, avšak zariadenia so systémom Windows 11 SE majú výrazne menšie úložisko, takže si do počítača uložíte iba pre danú chvíľu potrebné dáta.

Surface Laptop SEZdroj: Microsoft
Surface Laptop SE

Surface Laptop SE s cenovkou 249 dolárov

Microsoft podporil uvedenie systému Windows 11 SE oznámením svojho vlastného Surface Laptopu pre školy. Surface Laptop SE sa bude predávať za cenu od 249 dolárov a bude určený iba pre školy. Notebooky má vo výbave 11,6-palcový LCD displej s rozlíšením 1366 × 768 pixelov.

Vo výbave je takisto procesor Intel Celeron N4020 alebo N4120, 4 až 8 GB RAM a 64 až 128 GB eMMC úložisko. Nechýbajú USB-C a USB-A porty, napájací port a 3,5 mm jack. Konektivitu zabezpečuje Wi-Fi a Bluetooth. Nechýba ani 1 Mpx webkamera. Konštrukcia je z plastu a Microsoft sa chváli aj jednoduchou opraviteľnosťou notebooku.

Svoje zariadenia pre Windows 11 SE by mali čoskoro predstaviť aj ďalší výrobcovia ako Acer, ASUS, Dell, HP či Lenovo.

Surface Laptop SEZdroj: Microsoft
Surface Laptop SE

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit