Inštalácia novej verzie 22H2 prináša problém s kopírovaním súborov najmä po sieti.

Podľa Neda Pylea z Microsoft Tech Community sa problém týka využívania protokolu SMB (Server Message Block). Téme sa venoval aj web ghacks.net, ktorý hovorí aj o možnom probléme s lokálnym kopírovaním dát.

Toto môžeme potvrdiť, keďže sme situáciu preverovali na niekoľkých počítačoch a verziách Windows. Problém samotný je ale nielen v spomenutom sieťovom protokole, ale v kombinácii hardvéru a systému. Niekoľko desiatok gigabajtov veľké súbory boli kopírované výrazne pomalšie, pokojne aj s 90 % poklesom.

Pri aktuálne uvádzanej chybe sa hovorí o 40 % poklese pri presúvaní dát cez sieť. Prenos malých súborov je niečo, čo vždy zaberie viac času a bolo to vidno najmä na otáčkových diskov. Súvisí to so zápisom súboru na jeho fyzické miesto a zapísaním informácie do FAT tabuľky.

Keď máte týchto súborov 500, rozdiel spoznáte. Pokles je badateľný aj pri SSD diskoch, no nie je tak dramaticky vidieť, pretože tu 500 súborov prenesiete viac ako 10× rýchlejšie voči otáčkovému disku. To aj za predpokladu, že vo výsledku je toto kopírovanie o viac ako 90 % pomalšie než kopírovanie dát s veľkosťou stoviek megabajtov na súbor.

Aktuálne nie je dostupná oprava zo strany Microsoftu. Využiť môžete ale špecializované programy, ktoré fungujú dobre naprieč celými sériami systému Windows. Očividne mali aj staršie verzie problém s kopírovaním veľkého objemu dát. Pri nasledovných aplikáciách ale išlo o to, aby ste zrýchlili proces operácie so súbormi na maximum.

Cez príkazový riadok sa dá použiť program xcopy, no pohodlnejšie bude využiť niektorý z grafických programov ako napríklad FastCopy, TeraCopy alebo CopyMastro.

CopyMastroZdroj: CopyMastro
CopyMastro

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.