Používatelia stále hlásia problém s rýchlosťou SSD diskov.

Tie začali ešte v marci 2023 a na webe Windows Latest sa teraz objavujú ďalšie informácie potvrdzujúce, že ide pravdepodobne o problém aktualizácii. Microsoftu sa zatiaľ nepodarilo tento problém vyriešiť a všetky nasledujúce povinné aktualizácie neopravili problém so znižujúcou sa rýchlosťou pevných diskov. Ide o ojedinelý problém vo Windows 11, ktorý je badať aj na bežnom správaní počítača a používatelia hlásia aj pomalšie spúšťanie systému ako aj aplikácií alebo priamo operácií s veľkými súbormi.

Podľa viacerých správ na fóre Reddit sa používatelia sťažujú, že inštalácia kumulatívnych aktualizácií vydaných po marci výrazne spomaľuje rýchlosť niektorých diskov. Zatiaľ nie je známy problém ani to, ktorých diskov sa to konkrétne týka. Spomalenie je však citeľné a používatelia hlásia pokles rýchlosti SSD zo 7000 MB/s na 3000 MB/s a v niektorých extrémnych prípadoch až na 1000 MB/s.

test crystaldiskmark a pomale ssd disky vo windows 11Zdroj: Windows Latest

Zaujímavé však je, že odinštalovanie aktualizácií vydaných po marci obnoví rýchlosť diskov. Po inštalácii najnovšej aktualizácie Moment 2 označenej aj ako KB5022913, na problém upozornil používateľ, ktorý si konkrétne všimol dlhší čas spúšťania systému. Z našej skúsenosti ide o jav, ktorý sa dá vidieť na počítačoch niektorých značiek.

Naša osobná skúsenosť nevidí v tomto priamy súvis medzi aktualizáciami od výrobcu Windows. Ide pravdepodobne o spúšťanie rôznych ochranných procesov výrobcov jednotlivých počítačov. Všimli sme si, že niektoré notebooky bootujú rýchlejšie ako notebooky iných značiek.

Na pohľad sa nemusí javiť tento problém ako dramatický, keďže rýchlosti pevných diskov sú radovo v gigabajtoch. Je treba ale zohľadniť aj fakt, že Windows 11 je vo veľkom promovaný ako systém na hranie hier. Dnes, keď majú hry veľkosť niekoľko desiatok gigabajtov a sú čoraz náročnejšie, ide o parameter, na ktorý si treba dať pozor.

Výrobca zatiaľ priamo nereagoval na tento problém a uvidíme v budúcnosti, čo presne ho spôsobuje a aký bude postup nápravy. Odinštalovanie bezpečnostných aktualizácií nie je dobrý nápad. Ak dokážete akceptovať isté spomalenie, je lepšie si bezpečnostné a ostatné aktualizácie ponechať.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.