Microsoft informoval, že Windows 11 dokáže natívne spúšťať Android aplikácie.

K tomuto účelu bude Microsoft využívať Amazon Appstore, odkiaľ bude prebiehať ich inštalovanie. Používatelia si tak budú môcť nájsť obľúbené aplikácie v novej sekcii Amazon Appstore, ktorá bude priamo dostupná vo vynovenom Microsoft Store. Na používateľov však čakajú určité obmedzenia.

Android aplikácie, ktoré využívajú Google služby, nebudú pre Windows 11 dostupné. Dotkne sa to aplikácií ako napríklad Mapy Google, Gmail alebo Chrome. Tieto a podobné aplikácie si v systéme Windows 11 nebudete môcť nainštalovať. Je potrebné sa pripraviť aj na fakt, že používateľom systému Windows 11 bude dostupná iba obmedzená ponuka obchodu Amazon Appstore, ktorá nie je natoľko bohatá a rôznorodá ako v prípade Google Play.

Podľa vyjadrení vývojára, ktorý v Microsofte pracuje na podpore Android aplikácií vo Windows 11, si budete môcť nainštalovať Android aplikácie aj priamo z apk súborov. Otázkou tak ostáva, ako sa v takomto prípade budú správať aplikácie s výraznou integráciou Google služieb.

Android aplikácie budú vo Windows 11 fungovať s čipmi od Intelu aj AMD

Po inštalácii Android aplikácie prichádza na rad Intel Bridge – kompilátor, ktorý prekladá aplikácie, ktoré nie sú x86, aby im bolo umožnené fungovať na tejto architektúre.

Spočiatku nebolo jasné, či Intel umožnil kompilátoru pracovať iba s hardvérom Intelu, ale ukázalo sa, že to tak nie je. Intel vo vyhlásení pre The Verge potvrdil, že Intel Bridge bude „podporovať všetky platformy x86 (vrátane platforiem AMD)“.

To znamená, že aplikácie pre Android budú fungovať s procesormi Intel aj s procesormi AMD. Rovnako sa predpokladá, že ich používanie budú podporovať aj Windows 11 zariadenia s ARM procesormi.

Zdroj: GSMArena, MSPowerUser

Prečítajte si aj:

Windows 11 oficiálne: Vieme, kedy príde, či bude zadarmo a aké vylepšenia prinesie (DOPLNENÉ)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.