Doplnené: Windows 11 príde na trh 5. októbra 2021. Ďalšie informácie nájdete v našom novom článku, TU.

Microsoft predstavil ďalšiu generáciu operačného systému Windows.

Windows 11 je nová generácia platformy Windows. Na trh príde koncom roka 2021 a bude dostupná zadarmo pre existujúce počítače so systémom Windows 10, pokiaľ budú spĺňať hardvérové požiadavky. Nová verzia prinesie viacero vylepšení z hľadiska používateľského rozhrania, ovládania, multitaskingu a hrania.

Microsoft tiež sľubuje optimalizáciu výkonu, efektívnejšiu spotrebu batérie a s tým súvisiacu dlhšiu výdrž zariadení. Tešiť sa môžete aj na vynovenú ponuku Štart, ktorú už prezradila uniknutá testovacia verzia systému Windows 11. Prekvapením je podpora používania Android aplikácií priamo v počítači.

Windows 11
Windows 11. Zdroj: Microsoft

Lepší multitasking a práca s tabletom

Windows 11 prinesie vizuálne zmeny, ktoré budú viditeľné na prvý pohľad. Zoskupenie ikoniek v paneli úloh do stredu, zaoblenie okien či moderné systémové ikony. Okrem kozmetických zmien bude používateľské rozhranie lepšie prispôsobené na používanie na viacerých monitoroch súbežne – môžete si vybrať z viacerých režimov zobrazenia okien s aplikáciami a Windows si váš štýl zapamätá.

Tzv. Snap Group funkcia by vďaka tomu mala zefektívniť multitasking a používanie viacerých aplikácií súbežne – či už na jednej obrazovke alebo na spomenutých viacerých monitoroch. Prácu na počítači by nemali prerušiť ani aktualizácie operačného systému. Windows 11 zefektívni ich veľkosť, mali by byť až o 40 % menšie. Aktualizovanie systému bude prebiehať automaticky na pozadí.

Microsoft sľubuje aj lepší zážitok z používania Windows tabletov v tabletovom režime. Windows 11 sa už nebude prepínať do špecializovaného tabletového režimu, niektoré ovládacie prvky sa však automaticky prispôsobia na dotykové ovládanie. Microsoft v tomto smere pripravuje viacero vylepšení pohybových gest a dotykového ovládania.

(Nielen) používanie tabletu má zefektívniť aj vylepšená funkcia diktovania. Uvidíme však, či bude táto funkcia vo Windows 11 podporovať aj slovenčinu, ktorá momentálne nie je podporovaná.

Windows 11 Snap Group
Windows 11 ponúkne viacero režimov zobrazenia okna s aplikáciou. Vašu voľbu si zapamätá, čo by malo uľahčiť multitasking a prácu na viacerých monitoroch. Zdroj: Microsoft

S integráciou služby Teams a podporou widgetov

Novinkou je tiež integrácia služby Microsoft Teams. Tá bude systémovou súčasťou systému Windows 11. Predpokladáme, že ide o nástupcu služby Skype, ktorý je automaticky predinštalovaný vo Windows 10. Dáva to zmysel, nakoľko Teams môžete využiť nielen na prácu, ale aj na súkromné účely a komunikáciu s rodinou či blízkymi.

Windows 11 dostane podporu pre widgety. K ním budete môcť pristupovať cez samostatnú ikonu na paneli úloh. Obrazovka s widgetmi bude obsahovať vyhľadávanie na webe, informácie o počasí, prístup ku kalendáru, k zoznamu úloh či k fotkám v službe OneDrive.

Podporované však budú aj widgety tretích strán. Okno s widgetmi budete môcť používať v rozličných režimoch zobrazenia, tak ako ostatné aplikácie a programy – takže aj v režime na celú obrazovku.

Windows 11 widgety
Windows 11 bude podporovať widgety tretích strán – tak, ako to poznáte aj zo smartfónu. Zdroj: Microsoft

Vylepšenia pre hráčov

Windows 11 prinesie viacero vylepšení, ktoré sú zamerané na hráčov. Súčasťou systému bude podpora pre technológiu Auto HDR, ktorá dokáže automaticky vylepšiť vizuály hier bez nutnosti vývojárov čokoľvek meniť v zdrojovom kóde. Túto technológiu by malo pri uvedení Windows 11 podporovať množstvo hier a aby ste si ju mohli vychutnať, budete potrebovať monitor s podporou HDR.

Windows 11 bude podporovať technológiu DirectStorage, ktorá má urýchliť načítanie hier, pretože sa dáta budú posielať priamo do videopamäte grafickej karty. Podmienkou pre jej využitie bude kompatibilita zo strany hier, hardvéru a tiež ovládačov.

Microsoft do novej verzie systému Windows priamo zabuduje aj svoju hernú službu Xbox Game Pass. Tá bude súčasťou systémovej aplikácie Xbox a umožní rýchly prístup k predplatnému a k hraniu hier, ktoré sú súčasťou tejto služby. Windows 11 bude takisto priamo podporovať hranie Xbox hier cez cloud.

Windows 11 Auto HDR
Windows 11 automaticky vylepší viacero hier pomocou technológie Auto HDR. Zdroj: Microsoft

S vylepšeným obchodom a podporou Android aplikácií

Windows 11 prinesie vynovený obchod Microsoft Store. Zmeny by mali byť nielen vizuálne, ale aj z hľadiska toho, že v ňom nájdete aplikácie, ktoré sa doteraz v aplikačnom obchode od Microsoftu neobjavili. Príkladom je kompletná kolekcia balíka Adobe Creative Suite.

V obchode Microsoft Store sa objavia Android aplikácie. Microsoft ich bude preberať z obchodu Amazon Appstore, avšak vy si ich do počítača nainštalujete rovnakým spôsobom ako ľubovoľnú Windows aplikáciu. Android aplikácie budú v počítačoch s Windows 11 bežať natívne – na ich emuláciu sa využije technológia Intel Bridge.

Je zrejmé, že Microsoft týmto krokom reaguje na kompatibilitu iOS aplikácií v systéme macOS od Applu. Android aplikácie si budete môcť pripnúť na panel úloh a používať ich rovnakým spôsobom ako programy a aplikácie pre systém Windows. Microsoft potvrdil, že Android aplikácie budú fungovať na všetkých zariadeniach so systémom Windows 11 a to bez ohľadu na to, či majú procesor od Intelu alebo AMD. Predpokladá sa, že ich používanie bude možné aj na zariadeniach s ARM procesormi.

Treba však počítať s určitými obmedzeniami z hľadiska toho, ktoré Android aplikácie si budete môcť v počítači spustiť – oficiálne dostupné budú iba tie z obchodu Amazon Appstore, takže Android aplikácie od Googlu a ďalšie, ktoré sú k dispozícii len v obchode Google Play, asi na Windows 11 počítačoch nebudú fungovať. Minimálne nie oficiálnou cestou.

Android aplikácie si však budete môcť inštalovať aj priamo z apk súborov, takže sme sami zvedaví, ako sa budú správať aplikácie s výraznou integráciou Google služieb.

Windows 11 Android aplikácie
Windows 11 umožní spúšťať Android aplikácie priamo na počítači. Zdroj: Microsoft

K dispozícii bude iba 64-bitová verzia

Minimálne požiadavky, ktoré musí spĺňať váš počítač, aby ste mohli používať Windows 11, sú nasledujúce. Základom je 64-bitový procesor s minimálne dvoma jadrami a 1 GHz frekvenciou. Zariadenie musí mať vo výbave aspoň 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Ďalšími podmienkami je aspoň 9-palcový displej s rozlíšením 1366 × 768 pixelov a grafická karta s podporou pre DirectX 12 / WDDM 2.x.

Kľúčovou informáciou je, že Windows 11 bude prvý Windows, ktorý neponúkne 32-bitovú verziu. K dispozícii bude iba 64-bitová verzia systému. Aj napriek tomu bude Windows 11 podporovať 32-bitové aplikácie a softvér.

Či bude Windows 11 fungovať na vašom počítači, si môžete jednoducho skontrolovať pomocou nástroja Kontrola stavu počítača od Microsoftu. Stiahnuť si ho môžete z oficiálneho webu, TU.

Windows 11
Aplikácia Kontrola stavu počítača vám povie, či bude Windows 11 fungovať na vašom počítači. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Testovacia verzia príde už začiatkom júla, finálna verzia bude k dispozícii koncom roka 2021

Prvé testovacie verzie nového systému budú distribuované členom programu Windows Insider už v priebehu budúceho týždňa (od 28. júna 2021). Súčasťou týchto verzií však nebudú všetky predstavené novinky, tie budú pribúdať postupne. Do programu Windows Insider sa v prípade záujmu môžete prihlásiť cez oficiálny web insider.windows.com.

Pre širokú verejnosť bude Windows 11 dostupný koncom roka 2021 a to vo forme bezplatnej aktualizácie pre počítače so systémom Windows 10. Samozrejme za predpokladu, že váš počítač spĺňa hardvérové požiadavky.

Pozrite si oficiálne video s predstavením Windows 11

Windows 11 v skratke

Zosumarizujme si to. Windows 11 prinesie viacero vylepšení:

  • nový dizajn panela úloh
  • vynovená ponuka Štart
  • integrácia služby Microsoft Teams priamo do systému Windows 11
  • zaoblené rohy okien
  • nová obrazovka s widgetmi a s podporou widgetov tretích strán
  • vylepšený multitasking vďaka viacerým režimom zobrazenia okien
  • efektívnejšia práca na viacerých monitoroch súbežne
  • lepšie dotykové ovládanie a nové gestá
  • optimalizácia výkonu a výdrže batérie
  • Auto HDR pre automatické zlepšenie vizuálov hier
  • DirectStorage pre rýchlejšie načítanie hier
  • integrácia služby Xbox Game Pass
  • integrácia hrania Xbox hier cez cloud
  • nový dizajn a vylepšenia obchodu Microsoft Store
  • natívna podpora pre inštalovanie a používanie Android aplikácií vo Windows 11
  • bezplatná aktualizácia na Windows 11 pre počítače s Windows 10, ktoré spĺňajú minimálne požiadavky

S príchodom systému Windows 11 sa niektoré funkcie, ktoré poznáte z Windows 10, odstránia alebo zmenia. Detaily nájdete v samotnom článku, TU a ďalšie informácie o Windows 11 si môžete prečítať priamo na blogu Windows.

Oficiálna galéria fotiek z Windows 11. Zdroj: Microsoft

Zdroj: Microsoft, Windows

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit