Vyzerá to, že Murphy zákon sa opäť uplatňuje v praxi a máme tu ďalšiu kontroverznú aktualizáciu.

Konkrétne ide o záplatu označenú ako KB5029351 určenú pre operačný systém Windows 11. Tá na niektorých počítačoch prináša modrú obrazovku smrti s chybovým hlásením „UNSUPPORTED_PROCESSOR“. Chýba bola objavená na niektorých základných doskách MSI. Magazín The Verge sa odkazuje na vyjadrenie Microsoftu, ktoré hovorí, že v súčasnosti problém vyšetrujú a zisťujú, či bol spôsobený nimi. Detaily poskytnú po preskúmaní informácií k danému problému.

BSOD_Win10_WUZdroj: Microsoft

Z času na čas sa totiž objavia aktualizácie, ktoré spôsobujú pády operačného systému a sú problematické aj pre samotné nabehnutie systému. Toto sa stávalo najmä pri Windows 10. V tomto prípade sa chyba odvoláva na nepodporovaný procesor. Tu konkrétne ide o herný počítač so systémom Windows 11 postavenom na doske MSI MPG Z690 Carbon WiFi a procesorom Intel Core i9-13900KS.

Rovnakú chybu hlásia aj používatelia na sociálnej sieti Reddit a všetci používali základnú dosku od MSI a platformu Intel. Chyba pravdepodobne nebude mať kritický charakter, keďže sa uvádza, že po reštarte sa dá systém bežne spustiť. Výrobca systému nateraz stiahol uvedenú aktualizáciu pre všetky systémy spĺňajúce vyššie uvedené kritériá, teda najmä ak majú používatelia počítač postavený na doske MSI.

Je tiež predpoklad, že s touto chybou Microsoft počítať nemohol a spôsobuje ju nedávna aktualizácia BIOSu od MSI, ktorý sa pripravuje na procesory 14. generácie v rámci desktopových procesorov Intel s označením Raptor Lake-S.

Zdroj: The Verge, Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.