Ešte raz si pripomeňme, ako sa Microsoft dušoval, že Windows 10 je vlastne posledný Windows a potom sa bude len aktualizovať.

Našťastie sa tak nestalo a máme tu Windows 11. Je to pekný systém, ktorý ale akosi odpovedá zvyklostiam Microsoftu dať preč doterajšiu funkcionalitu a priniesť niečo nové s ochudobnenou výbavou. Podľa magazínu The Verge sa ale situácia zmení ešte viac a ani Windows 11 nebude tou poslednou verziou, ktorá sa bude aktualizovať. Správy o Windows 12 sú na mieste a mohli by sme sa dostať do tradičného, trojročného, cyklu vydávania nových hlavných verzií operačného systému.

Nový cyklus by tak podľa niektorých indícií aj s odvolaním na magazín Windows Central znamenal príchod systému v roku 2024. Počítanie trojročného cyklu môžeme stanoviť na vydanie Windows 11 v roku 2021 (5. októbra) a tak by nová hlavná verzia pripadla na spomínaný rok v budúcnosti.

Windows 10 bol systém, ktorý upustil od trojročného cyklu, keď bol uvedený v roku 2015 ako súčasť vízie Windows ako služba. K nemu boli dostupné dve hlavné aktualizácie za rok, no nieslo to so sebou aj značnú časť problémov s kompatibilitou a zlou odladenosťou systému. Hovorí sa aj o ročných aktualizáciách, čo môžeme zistiť u Windows 11. Dlho však išlo len o víziu a v Desiatkach sa tento spôsob neprejavil, až po uvoľnení Windows 11.

Toto len ale proces, ktorý viac odpovedá životnému cyklus „starého systému Windows“, ktorý dostane aj rozširujúce aktualizácie s pridávaním nových funkcií, no ide už viac-menej o servisovanie staršieho, nie hlavného systému. Tým sú v tejto chvíľu Windows 11.

Do hry by prichádzalo aj číslovanie minoritných verzií ako pri Windows 8, kde časom pribudla verzia 8.1. Nepredpokladáme ale, že by sa Microsoft vybral touto cestou a v budúcnosti priniesol Windows 11.1.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.