Systém je predovšetkým vo firmách a špecializovaných zariadeniach či automatoch.

Najlepší spôsob je prejsť na novú verziu systému, teda Windows 10. To však nie je tak jednoduché, ak sa bavíme o firmách. Tie majú zavedené procesy a prechod na nový systém odkladali, pokým mohli.

Domáci používatelia neprešli na Windows 10 možno zo zvyku alebo z obáv kompatibility. Mnohé firmy sa však systému ešte nepostavili chrbtom, napríklad antivírusové. Tie sa chystajú stále podporovať tento systém, informovali sme o tom v tomto článku.

Server StatCounter vedie štatistiky využívania operačného systému, takisto aj webových prehliadačov. V každom prípade, keď sa pozrieme na štatistiky operačného systému za posledného pol roka, systém je takmer na 20 % počítačoch. Firmy totiž majú ešte stále predĺženú podporu vo forme platenej licencie. Bude dostupná ešte viac ako dva roky, za predpokladu, že sa rozhodnú využiť predĺženie po dobu troch rokov.

Systém Windows 7 ako taký tu ešte bude dlho. Nebude však štatisticky významný a rozumieme firmám, ktoré prestanú softvér na túto verziu podporovať. Z technologického pohľadu je už zastaraný a predstavuje bezpečnostné riziko.

statcounter chart

Zdroj: StatCounter

Prečítajte si aj:

Microsoft Windows 7 skončil. Čo bude ďalej?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.