Podpora pre tento operačný systém skončila pred rokom.

Windows 7 je skvelý operačný systém a ide o jedno z najlepších vydaní systému Windows. Oficiálna podpora pre tento systém však skončila pred rokom, 14. januára 2020 a práve koniec podpory mal byť pre používateľov motiváciou, aby prešli na Windows 10.

Windows 7 k dátumu ukončenia podpory využívalo približne 300 miliónov používateľov. Po roku je toto číslo menšie, avšak stále pomerne výrazné – Windows 7 aktívne využíva viac ako 100 miliónov používateľov. Tvrdí to portál ZDNet, ktorý analyzoval viacero zdrojov. Zadefinovať presné číslo používateľov systému Windows 7 je pomerne náročné. Analýzy trhového podielu využívajú rôzne metriky, čo spôsobuje určité skreslenie údajov.

Microsoft tvrdí, že jeho operačný systém aktuálne využíva viac ako 1,5 miliardy používateľov – bez ohľadu na verziu systému. A analytické spoločnosti NetMarketShare a StatCounter tvrdia, že Windows 7 má trhový podiel na úrovni 21,7, resp. 17,7%. Bez ohľadu na tieto odchýlky, Windows 7 má stále výraznú používateľskú základňu a to aj napriek tomu, že ho Microsoft už takmer rok oficiálne nepodporuje.

Windows 7, ktorý bol aktívne podporovaný od roku 2009 do roku 2020

Windows 7, ktorý bol aktívne podporovaný od roku 2009 do roku 2020

Prechod na Windows 10 môžete stále využiť aj bez platenia

Ste medzi používateľmi systému Windows 7 aj vy? Pokiaľ áno a chceli by ste prejsť na Windows 10, tak stále môžete využiť bezplatný prechod. Stačí si stiahnuť nástroj na inštaláciu systému Windows 10 z webu Microsoftu, vybrať možnosť Aktualizovať toto PC a po inštalácii aktivovať systém cez Nastavenia – Aktualizácia a zabezpečenie – Aktivácia.

Pokiaľ sa Windows 10 nezaktivuje automaticky, môžete ho aktivovať aj manuálne pomocou legálneho produktového kľúča pre systém Windows 7 alebo Windows 8.1. Na stále fungujúci bezplatný prechod zo staršieho vydania systému Windows na Windows 10 upozornil portál techradar.

Zdroj: ZDNet, NetMarketShare, StatCounter, techradar

Prečítajte si aj:

Prečo podpora Windows vždy po nejakej dobe skončí?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit