Windows 95 na hernej konzole Nintendo 3DS sa dá spustiť, používať už menej.

S týmto systémom to bude podobné ako pri hre Doom. Fanúšikovia sa snažia ukázať čoraz viac zariadení, na ktorých sa dá spustiť. Webový server Tom’s Hardware upozornil na youtubové video, kde sa fanúšik technologických znalostí rozhodol nainštalovať Windows 95 na starú hernú konzolu.

Aj napriek tomu, že inštalácia trvala niekoľko minút, prvotné spustenie systému trvalo rádovo hodiny. Samotné spustenie predchádzalo potrebe upraviť inštaláciu, a to prostredníctvom DOSBox aplikácie. Rozmazaný obraz alebo nefunkčná myš až do úplného nabehnutia systému, boli sprievodnými javmi počas inštalácie. S obrazom to slávnejšie nevyzeralo ani po spustení plochy OS. Tento pokus sa nezdá až taký nelogický, keďže Windows 95 dokázal bežať na počítači so 4 MB RAM.

Keď zvážime, že v Nintende sa dalo prideliť 256 MB operačnej pamäte, vyzerá to, že parametrovo omnoho presahuje potreby Windows 95. Do úvahy ale treba zobrať, že po celý čas ide o emuláciu. Pod samotným systémom ešte beží DOSBox a ten spotrebováva nielen operačnú pamäť, ale najmä musí emulovať procesor x86. Herná konzola je totiž založená na platforme Arm.

Vo videu je vidieť, že systém sa dokáže spustiť a nejakým zázrakom aj fungovať, no o stabilite sa dá len sťažka hovoriť. Pokus o spustenie aplikácie na prehrávanie hudobných súborov MIDI zapríčinil modrú obrazovku smrti.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.