Ochrana detí na internete – téma, tu sa dozviete tipy, ako na to čo najjednoduchšie.

Vo svojej podstate nepotrebujete veľa na to, aby ste istým spôsobom smerovali deti po vlnách internetu. Základom je komunikácia, aby vedeli aspoň nejaké základy, v ideálnom prípade s nimi otvorene diskutovať o tom, čo je na internete a ako sa k tomu postaviť.

Všetko bude závisieť od veku dieťaťa, tiež aj od vašich možností. Nie vždy je ale situácia naklonená tomu, aby ste si k veciam v kľude sadli a podebatovali o nich. Preto je najlepším spôsobom použiť aplikácie, ktoré obrovskú časť tejto neľahkej úlohy spravia za vás.

Smartfóny a notebooky

Toto sú dve hlavné zariadenia, ktoré umožnia prístup deťom na internet. K smartfónom počítame aj tablety, k notebookom si pridajte aj stolný počítač. Tieto veci by ste chceli mať pod kontrolou.

Nie je to len o zakazovaní prístupu deťom na internet, ale aj o prirodzenom filtri informácií smerom k nim. Nemusia naraziť na všetko, no od istého obsahu ich chcete ochrániť. Bežne by ste si povedali, že na „hambaté“ fotky sú ešte malí. Z holého tela sa nezbláznia, na internete je však príliš veľa násilia a obsahu, ktorý ich ešte nemusí zaujímať a je lepšie ich od takéhoto niečoho ochrániť. Na to sú veľmi účinné programy na rodičovskú kontrolu.

Operačné systémy majú zabudovanú ochranu detí priamo v sebe. V prípade Windows máte možnosť priamo cez nastavenia systému spraviť detský účet. Rovnako sa dá založiť aj cez stránku Microsoft Family Safety. Toto konto následne použijete aj v operačnom systéme Windows 10 a vyššom. Od bežného účtu sa odlišuje práve tým, že bude podliehať kontrole rodiča a vy tak budete mať prehľad o aktivitách vašich detí.

Pridanie detského účtu

Nastavenia – Kontá – Rodina a ostatní používatelia – Pridať člena rodiny.

Vstavaná funkcia v operačnom systéme je napojená na ďalšie súčasti Microsoftu tak, aby ste vedeli využiť kontrolu nielen na počítači ale napríklad aj na hernej konzole Xbox či Androide. Okrem už spomínaného prístupu na weby podľa ich vhodnosti sa dá nastaviť čas, po ktorý sa deti budú môcť hrať. Naopak, dá sa nastaviť aj to, aby sa hrali len čas vyhradený v daný deň na túto aktivitu.

Tiež sa dá nastaviť to, aby sa nedali niektoré aplikácie používať v určitý čas. Dajú sa aplikovať výnimky a tak napríklad dieťa môže o aplikáciu požiadať a vy môžete na jej používanie odoslať povolenie. Služba od Microsoftu má v zásade všetko podstatné vo verzii zadarmo, prémiové sú upozornenia o polohe. Tu už ale ide o súčasť balíka Microsoft 365 Family za 10 eur mesačne alebo 99 eur ročne. Získavate ale prístup k programom Office ako aj 1 TB priestor na cloude OneDrive.

Na smartfónoch sa dá použiť aplikácia ESET Parental Control. Aplikácií podobných tej od ESETu je množstvo. Na začiatok odporúčame použiť práve túto. Je slovenská, máte k nej slovenskú podporu a je prispôsobená na komunikáciu s deťmi. Funguje tak, že si z obchodu Google Play stiahnete aplikáciu.

Pre deti aj rodičov ide o tú istú, zmení sa len jej režim, akým spôsobom sa používa. Rodičia si nainštalujú tzv. rodičovskú verziu, ktorá bude slúžiť na manažment aplikácie a určovanie pravidiel. Deti budú mať akoby zjednodušenú verziu a pôjde vlastne o akúsi kontrolnú aplikáciu. Tá ich upozorní, ak sa budú chcieť pozrieť na stránky, ktoré podľa zadaného veku nie sú vhodné.

Dá sa určiť, ktoré aplikácie sa budú môcť používať v akom čase alebo rozsahu. Napríklad, aby deti nelákalo pozerať cez hodinu v škole YouTube. Toto všetko je tu zadarmo na 30 dní. Aplikácia je potom použiteľná len vo verzii Premium. Tá potom sprístupní zisťovanie polohy dieťaťa, geozóny, kde sa môže alebo nemôže v danom čase pohybovať, na čo bude rodičovská aplikácia upozornená. Ak sa teda dieťa vyberie príliš ďaleko, alebo sa cestou zo školy zatúla do ulíc, kde nemá byť, dozviete sa to.

Aplikácia je zrozumiteľná pre každého rodiča. Oplatí sa ju vyskúšať, dokonca prináša možnosť blokovať telefón správou. Až keď dieťa potvrdí prečítanie správy, potom sa telefón znova odomkne na ďalšie používanie. Takže už žiadne výhovorky, že si vaša ratolesť správu neprečítala.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.