Problém zaniesla do systému januárová záplata.

Podľa webu Bleeping Computer sú chybou dotknuté oba operačné systémy a to Windows 10 ako aj 11. Majú však rozdielne záplaty. Pre Windows 10 to je KB5009543 a pre Windows 11 má označenie KB5009566. Je kumulatívna a tak nie je možné vyriešiť problém odstránením nejakej čiastkovej aktualizácie, ale musí byť odobratá úplne. To znamená, že síce vyriešite problém s pripojením na L2TP VPN, ale nebudete mať opravy, ktoré so sebou priniesla.

Podľa vyššie zmieneného webu chyba ovplyvňuje pokus o pripojenie cez vstavanú funkciu VPN v operačnom systéme a nemala by postihovať samostatné aplikácie, ktoré takéto spojenie vytvárajú. Zároveň sa ale uvádza, že problém majú aj pripojenia cez SonicWall, Cisco Meraki a WatchGuard Firewalls. V prípade problémov s pripojením VPN zvyklo pomôcť reštartovanie počítača a vypnutie funkcie dlhodobého spánku. Tá spôsobovala problémy s pripojením aj pri aplikáciách tretích strán. Tu ide zrejme o iný problém.

Pre tých z vás, ktorí máte problémy s pripojením na VPN, môžete zatiaľ iba odinštalovať poslednú aktualizáciu. Potrebujete na to práva administrátora a cez Príkazový riadok spustite tento príkaz podľa operačného systému, ktorý máte. Príkaz je rovnaký, no ide o iné číslo záplaty.

Windows 10: wusa /uninstall /kb:5009543

Windows 11: wusa /uninstall /kb:5009566

Zdroj: Bleeping Computer

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.