Veľmi dobre navrhnutá systémová súčasť raz skončí.

Aspoň tak to vyzerá podľa správy z webu BetaNews o Ovládacom panely. Najnovšia správa hovorí o tom, že sa už nezobrazuje zoznam adaptérov sieťového pripojenia po zadaní príkazu ncpa.cpl v aplikácii Spustenie (Win + R). Je to detail, avšak namiesto zoznamu adaptérov, ako ho vidíte na obrázku nižšie, nastane presmerovanie do pokročilých sieťových nastavení v okne Nastavenia.

Proti tomuto kroku by v zásade nebolo čo namietať, keby Microsoft nerobil zmeny jeho typickým rozťahaným systémom. Skôr by sme si zvykli na odlišný prístup a pokojne celé zrušenie súčasti Ovládací panel, ako neustále prehadzovanie funkcií z Ovládacieho panelu do okna Nastavenia. Už to trvá roky, tak ako je známa informácia o tom, že Microsoft túto súčasť systému zruší.

Zatiaľ všetko funguje vo Windows 10 aj Windows 11. Teda pokiaľ máte oficiálnu verziu. Pre testerov je už aplikovaná zmena a Windows 11 Build 22538 už majú nové správanie podľa vyššie popísaného postupu. Zaujímavosťou na celej konzistencii je, že z okna Nastavenia sa neraz dostanete späť do Ovládacieho panelu.

A perlička na záver. Control panel ako v originály nazvaná súčasť má v slovenskej lokalizácii jednotné číslo, no v českej mutácii Windows sú to ovládacie panely v množnom čísle.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.